tisdag 26 juni 2012

Örebro behövs som residensstad

Idag skriver jag på NA debatt, tillsammans med Lena Baastad (S), Rasmus Persson (C), Ia Malmqvist (MP), Lennart Bondesson (KD), Staffan Werme (FP), Murad Artin (V) och Fredrik Persson (MP), om vikten av att Örebro förblir en residensstad.

Ända sedan 1600-talet har Örebro varit residensstad, och därmed en av landets 21 huvudorter för statlig regional förvaltning. I dag arbetar mer än 6 500 personer på olika statliga myndigheter i Örebro. Förutom arbetstillfällen har den statliga verksamheten medfört ett dynamiskt samspel mellan myndigheter och andra aktörer i Örebro och resten av länet. Det har bidragit till utvecklingskraft, innovationer och många blomstrande företag, exempelvis inom flera branscher.

Men nu håller Sveriges karta på att ritas om. Sveriges statsförvaltning ska stöpas om på den regionala nivån. Örebro riskerar att tappa rollen som huvudort i den statliga geografin. Antalet länsstyrelser kommer att minskas från dagens 21 i det förslag som regeringens utredare Mats Sjöstrand kommer att presentera i december. Även andra statliga myndigheter, som Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och polisen, berörs av översynen av statens regionala indelning.

För Örebro och resten av länet är det en viktig framtidsfråga att Örebro fortsätter vara regional huvudort för den statliga verksamheten. Men det är knappast regionala sysselsättningspolitiska argument som är avgörande för utredaren Mats Sjöstrand och civilminister Stefan Attefall. De ska se till att den nya kartan fyller behovet av en effektiv och rättssäker statlig förvaltning för medborgare och företag.

I det perspektivet talar följande 10 skäl för Örebro:

1. Stark förvaltningstradition. Örebro har länge spelat en viktig roll i den statliga förvaltningen, och staden har en väl utvecklad förvaltningskompetens. I dag är hela 24 statliga myndigheter verksamma här.

2. Strategiskt läge. Inom en 20-milsradie från Örebro bor halva Sveriges befolkning, och flera stora transportstråk passerar staden.

3. Goda lokalmöjligheter. Örebro har gott om centrala och stadsnära lägen för kontorsetableringar.

4. Utbildning för offentlig sektor. Vid Örebro universitet finns en bred förvaltningskompetens och ett trettiotal program med stor relevans för statlig förvaltning.

5. Sveriges bästa studentstad. Örebro utsågs under förra året till landets bästa studentstad av Sveriges förenade studentkårer. Det bådar gott för framtida rekryteringar.

6. Livskraftigt näringsliv. Örebro präglas av ett nära och välutvecklat samarbete mellan myndigheter och näringsliv. Det är bra för kommunens och länets möjligheter att skapa nya jobb.

7. Föreningsvänligaste kommunen. Sveriges Föreningar utsåg förra året Örebro till Sveriges föreningsvänligaste kommun. Det ger bra förutsättningar för medborgardialog.

8. God rättslig kompetens. Örebro universitet har starka professionsutbildningar inom rättsområdet. Både polisen och kriminalvården har omfattande verksamheter i länet.

9. Välutbyggd IT-infrastruktur. Tack vare det fungerande samarbetet mellan olika myndigheter och organisationer har Örebro län i dag kanske landets mest välutbyggda IT-infrastruktur.

10. Lätt att rekrytera. Ett rikt friluftsliv, ett stort utbud av kulturaktiviteter och SVT-utmärkelsen årets idrottskommun 2011 vittnar om att Örebro har mycket att erbjuda den som bor eller arbetar här.

För oss är det en viktig uppgift att bistå Mats Sjöstrand, regeringen och riksdagen med de argument som talar för Örebro. Men vi måste vara fler ambassadörer för Örebro i den här frågan. Vi behöver draghjälp av länets alla beslutsfattare och opinionsbildare.

Tillsammans kan vi se till att Örebro behåller sin plats på kartan som residensstad. Inte för att det är viktigt var landshövdingen bor. Utan för att det handlar om Örebros attraktionskraft som etableringsort för både offentliga verksamheter och privata företag. Det handlar om Örebros och hela länets framtid. Vi tror att ett starkt Örebro är bra för Sverige.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar