fredag 26 augusti 2011

Nu krävs det ansvar

Den nya majoriteten i Örebro pratar och skriver i sin tilläggsbudget för 2011 om långsiktigt ansvar. I rådande ekonomisk situation, med ny skatteprognos och börsras, tycker jag att de snarare sticker huvudet i sanden.

I rådande ekonomiska situation handlar det långsiktiga ansvaret om att ta det lugnt, avvakta och framför allt att INTE dra på sig mer kostnader. Därför säger vi moderater, tillsammans med FP och MP, nej till majoritetens förslag om tilläggsbudget.

Tilläggsbudgeten består enligt majoriteten av tillfälliga kostnader men om man granskar vad som föreslås är det mesta permanenta åtgärder som även ger effekt för kommande år. Konsekvensen blir att det ekonomiska resultatet för Örebro Kommun hamnar på minus!

Det finns en påtaglig risk för panikstopp i Örebros ekonomi inom en snar framtid om förslaget röstas igenom på onsdag när vi har Kommunfullmäktige. Panikstopp är aldrig bra. Panikstopp innebär att saker måste göras som man inte kan påverka. Panikstopp kommer att innebära nedskärningar i verksamhet och personal. Panikstopp kommer att innebära att de som behöver vår välfärd mest kommer att drabbas.

Panikåtgärder drabbar alltid de svagaste – då är det extra resurser i skolan i form av fritidsledare mm som tas bort. Då är det läxläsningen och andra ”icke nödvändiga resurser" i skolan och andra verksamheter som ryker. Detta kommer direkt och påtagligt drabba svaga grupper.

På skolans område ser vi redan nu effekten av majoritetens politik. De lägger direkt en besparing på Gymnasieskolan på 8 miljoner för det här läsåret.
Att vi klara det tvivlar jag på. Detta kommer att få effekt på kommunens ekonomiska resultat och det finns inte med någon sans.

Att ha kontroll på ekonomin innebär att man har kontroll på vad man gör – Det är det enda sättet att värna välfärden.

Läsvärt: Kent Persson, Staffan Werme, NA, Radio Örebro, SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar