onsdag 31 augusti 2011

En viktig dag för Örebro

Varje dag händer det fantastiska saker men vissa dagar riktigt känner man att beslut tas och saker sker som kommer ha stor betydelse för många och för lång tid framöver. Idag var det en sådan dag.

Det första av stor betydelse och som berör alla Örebroare är att en ny tilläggsbudget bestämdes för Örebro kommun. Man kan tycka att det händer rätt ofta i den kommunala världen och visst är det så. Denna gång är det av stor betydelse för att jag, och fler med mig, befarar att denna budget kommer att lägga grunden för en kommunal ekonomi med minusresultat.

De satsningar som den nya majoriteten gör vet vi inte om vi kan finansiera. Satsningarna de gör har vi råd med under 2011 men eftersom de ger effekter på kommande år ser vi, med de underlag vi har idag, att kommunen redan under 2012 kommer att göra underskott. Majoriteten bygger sina förslag på en stabil ekonomi medan vi, som läser och hör vad som händer på detta område, vet att det antagandet är oklokt att göra.

Vad jag, och övriga från M, MP och FP, föreslog var att vi ska avvakta, vänta och se hur ekonomin utvecklas i världen, i Sverige och i Örebro. När vi har säkrare siffror och prognoser för den ekonomiska utvecklingen vet vi vilket ekonomiskt utrymme vi har för att göra satsningar.

Vad jag befarar är att det beslut som togs idag i kombination med en ekonomisk tillbakagång kommer leda till stora krav på besparingar i Örebro kommun. Det är risk för panik och i panik har man inte så stor möjlighet att välja. Allt ska dras in på, välfärden kommer att drabbas och de som är i störst behov av välfärden kommer vara de som drabbas mest. Då blir vi tvungna att dra in på antalet lärare, personal i äldreomsorgen, läxhjälp och personal inom fritidsverksamheten.

Det andra med stor betydelse för framtiden var mötet med protesterande lärare på Stortorget. De vill ha högre löner och en manifestation med namninsamling och tal ordnades av Lärarförbundet. Jag pratade med flera av dem. De är trötta på allt högre arbetsbelastning, krav på kunskap och uppföljning och att hela tiden halka efter i lön. Jag förstår dem. Vi kräver ständigt nya saker av pedagogerna i skolan men vettiga löner det vill vi inte betala! Det finns mycket att göra för att öka statusen på detta viktiga yrke, att höja lönerna är en del i detta.

Den tredje och kanske viktigaste händelsen idag var att vi valde massor av nya moderater till kommunala förtroendeuppdrag. Detta är stort. Både att vi är så många moderater och att en så stor andel är helt nya i politiken. Det är bra för oss som parti men framför allt är det bra för Örebro!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar