lördag 13 augusti 2011

Aktivera hjärna och hjärta

I en serie i SvD har det rapporterats om åldrandet och vad forskningen kommit fram till som effektiva åtgärder för att vi ska få en bra ålderdom. Det har varit en intressant läsning om bl.a. vad som är bra att äta, att styrketräning är bra och även en artikel om myten om det positiva åldrandet.

Idag kan vi läsa om att det är viktigt att vi håller igång fysiskt för att motverka demens. Det har ofta endast talats om att hjärnan ska hållas igång, nu visar det sig att fysisk träning har lika stor betydelse.

I moderaternas program för att Örebro ska bli Sveriges bästa seniorstad har vi med just detta. Vi moderater vill att kommunen tillsammans med föreningsliv och friskvårdsföretag ska ta fram fysiska aktiviteter som ska erbjudas seniorer. Vi ser fördelarna med att röra på sig och görs det i grupp blir det även blir en bra social aktivitet.

Vi mår alla bra av att röra på oss. Man blir pigg, äter bättre, sover bättre och klarar bättre av eventuella sjukdomar och skador. Vi måste göra det enkelt för människor, unga som gamla, att röra på sig. Det ska finnas promenadstråk, fotbollsplaner, idrottshallar och föreningar och företag som ges möjligheter att verka i vår stad.

Genom att skapa möjlighet till daglig fysisk aktivitet kan vi minska fallskador och motverka ålderskrämpor och följdsjukdomar. Att utveckla det hälsofrämjande arbetet inom äldreomsorgen är viktigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar