söndag 17 juli 2011

Lärarna är skolans viktigaste resurs

Debatten om skolan kretsar ofta kring att det finns för lite resurser i grundskolan och att lärarnas löner är för låga. När den kommunala ekonomin i Örebro nu är bättre finns det inte längre några ursäkter för att inte göra något åt detta!

För mig är lärarna skolans viktigaste resurs. Pedagoger med goda ämneskunskaper, en förmåga att möta varje elev och anpassa undervisningen till olika elevers behov är ovärderligt för att vi ska uppnå bättre resultat i våra skolor. För mig är det väsentligt att höja statusen för våra förskollärare och lärare genom högre löner och möjlighet till kontinuerlig kompetensutveckling.

En bra verksamhet kräver ett bra ledarskap och därför behöver vi också utveckla ledarskapet hos våra skolledare. En bra ledare hinner med att utveckla och uppskatta sin personal och det får i sin förlängning effekt även hos eleverna.

Skolan utgör en stor del av barn och ungdomars liv. Där ska de utvecklas och förberedas för yrkeslivet. Där måste eleverna vara trygga och där måste det finnas vuxna som tar ansvar och som ser till att kunskapen står i centrum. Därför är lärarna så viktiga.

Vi måste, nu när pengarna finns, se till att höja ambitionsnivån. Vi måste vi se till att resurser och arbetssituationen är rimlig. Skolan är något av samhällets motor - fungerar skolan kan vi ha en tro på framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar