onsdag 17 november 2010

S:s styrning av Kumla

Kumla är på många sätt en speciell kommun. Alltid styrd av S och trots detta en kommun med gott rykte, inflyttning och nya företagsetableringar. Vi har också våra problem med skolan och jag spår att kommunen snart kommer hamna i en ekonomisk svacka pga för idogt investerande.

Vad som har fascinerat mig under den tid jag har haft insyn i maktens inre, via mitt uppdrag som Oppositionsråd, är det konstiga sätt som S styr kommunen på. De har i stort sett inga nedskrivna visioner eller strategier om vad de vill med Kumla utan det som de tar fram är skrivet av tjänstemän som efter år av träning självklart skriver så att det passar majoriteten.

När S kommer med förslag på vad de vill göra sker det via motioner som de lämnar in till Fullmäktige. Så kan man göra men det blir automatiskt en tröghet i systemet. En motion ska först godkännas av Fullmäktige, skickas till Kommunstyrelsens arbetsutskott för att därefter skickas till tjänstemännen för svar och behandling. När det är gjort vandrar motionen hela vägen tillbaka för att till slut landa i Fullmäktige igen för beslut.

S skapar på detta sätt otydlighet och tröghet i systemet. Det verkar nästan som om de lämnar över styrningen av kommunen till tjänstemännen…

Det senaste exemplet är en motion där Lennart Eriksson föreslår ”Att kommunen fattar beslut att vi deltar i det fortsatta arbetet tillsammans med övriga kommuner, för att nå en framtida miljövänlig sophantering.”

Jag förstår inte varför de inte bara lägger fram detta som ett förslag/ärende direkt till Kommunstyrelsen, om det nu verkligen behövs när arbetet redan pågår….

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar