söndag 7 november 2010

Kumla i fokus

Den senaste tiden har det varit flera rapporter om Kumla i nationell media. En god vän undrade om Kumla medvetet satsar på att lobba mot riksmedia för att sätta kommunen på kartan.… Jag tror inte att det finns någon samlad strategi utan att det som sker är resultatet av olika krafter som agerar och att en del av det som händer i Kumla är intressant även för hela Sverige.

Förra veckan var det eländet på Kungsgården. Alla som läst, sett och hört förfäras och det pratas mycket om det som har hänt. I detta fall är man inte stolt över att vara Kumlabo. Jag ger dock en stor eloge till kommunens tjänstemän, Rosenkrans, Lundholm och Carlsson, samt till Socialnämndens ordförande Gunnel Kask, för bra agerande när det hela uppdagades.

En viktig diskussion har startat. Den handlar om hur personal agerar, hur de pratar och behandlar människor som av olika anledningar är beroende av att bo och ta hjälp av kommunal omsorg. Den viktiga frågan om bemötande ska enligt min mening ständigt vara aktuell inom all vård och omsorg.

För några veckor sedan var konsten i centrum i form av Anders Fast och hans nya galleri i Örsta. Denna fantastiska satsning sätter verkligen Kumla på kartan på ett positivt sätt. Nu är det bara för resten av näringslivet att haka på och göra det bästa för att dra nytta av de människor som ”vallfärdar” till kommunen för konstens skull.

Kulturen är viktig för människor. Vi behöver alla koppla av, få nya intryck och upplevelser för själen. Jag förordar mångfald även inom kultur. Det måste finnas något för alla och inte bara ”finkultur” som lockar några få.

Den senaste i raden av reportage i riksmedia kom i torsdags där Kumlanytt togs som ett gott exempel på lokal journalistik. Jag har sedan starten lovordat detta nytänk och den intressanta journalistik som Litzén m.fl. presterar i sin webbaserade nyhetskanal. Reportagen är lokala, aktuella, annorlunda och sevärda.

Mångfald är viktigt även när det gäller nyheter. Här gör Kumlanytt en bra insats för Kumla och det är bara att gratulera redaktionen till att detta uppmärksammas även utanför kommungränsen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar