onsdag 27 oktober 2010

Släpp in volontärerna

Idag skriver Sanna Rayman i SvD ett intressant inlägg om det stora antalet volontärer som engagerar sig i välfärden i Tyskland. Hon påpekar att Sverige och Tyskland har helt olika uppbyggnad av välfärden. Tyskarna är av tradition är starkt skeptiska till att staten sköter omsorgen och endast 6% av vårdhemmen i Tyskland drivs i offentlig regi.

I den tyska välfärden sköts omsorgen av anställda men en stor mängd människor bidrar med frivilligt arbete som ger guldkant på tillvaron för människor inom välfärden. Sanna Rayman skriver att vi inte kan ta det tyska systemet rakt av men borde hämta inspiration och inse vad som är möjligt att åstadkomma.

I Sverige har vi en mentalitet, som förhoppningsvis är på tillbakagång, att det som drivs i offentlig regi är en garant för kvalité och många gånger ser man med misstänksamhet på de privata alternativen. Det volontära arbetet finns i Sverige men skulle kunna ges betydligt större och bättre förutsättningar. Det skulle uppmuntras mer och erkännas mer.

I Kumla har vi i oppositionen påtalat vikten av det frivilliga arbetet och velat ha ett bättre arbete från kommunens sida för att uppmuntra och stötta organisation för frivilligt arbete. Svaret från S var att det dyger och räcker bra med Väntjänsten. Vi håller med om stt Väntjänsten gör ett fantastiskt jobb men tror att fler skulle kunna uppmuntras till engagemang.

Jag tror att långt fler än bara äldre människor vill hjälpa till med att förgylla tillvaron för sina medmänniskor. Jag tror att yngre skulle kunna tänka sig att hjälpa till och jag tror även att andra än äldre skulle vilja ta emot hjälp från volontärer.

Idag utgör det frivilliga arbetet som unga människor utför mest av arbete inom idrottsrörelsen och kyrkan. Jag tror att mycket mer skulle kunna göras för att locka fler att hjälpa till på det sättet som tyskarna gör. Det frivilliga arbetet är inte bara till nytta för den som får hjälp utan ger mycket även för de som utför den. Att kunna finnas till hands, att göra någon glad och känna att man kan göra nytta för sina medmänniskor förgyller tillvaron även för volontären. Min vision är att det blir naturligt för människor i Sverige att engagera sig i ideelt arbete.

Jag tror att vi har mycket att vinna på att involvera volontärer mer i omsorgen. De ska inte utföra omsorgen utan leverera guldkanter som exempelvis promenader, samvaro och fritidssysslor. Effekten skulle bli friskare och gladare människor, större förståelse mellan generationer och mellan olika grupper i samhället.

Jag vill släppa in volontärerna på många områden och jag önskar en större acceptans för detta inom den svenska välfärden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar