torsdag 7 oktober 2010

Landstinget ska prioritera sjukvård

På gårdagens sammanträde i Kommunstyrelsen i Kumla reserverade vi moderater oss mot kommunens positiva svar på en remiss angående hur länstrafiken ska finansieras och styras.

Förslaget innebär att Landstinget tar över hela finansieringen av Länstrafiken istället för att kommunerna i länet och Landstinget delar på ägandet. Förslaget grundas delvis på en ny lagstiftning som kommer där krav ställs att en kollektivtrafikmyndighet ska inrättas. Utredningen anser att Landstinget är bäst skickat att rodda denna myndighet samt att kommuninvånarnas betalning via kommunalskatten istället ska gå via landstingsskatten (man gör en s.k. skatteväxling).

Vi moderater tycker att kollektivtrafiken är viktig för kommunerna och därför bör de också fortsättningsvis ha ett reellt inflytande. Dessutom anser vi att Landstinget ska hålla på med sjukvård och inte ta stora ekonomiska ansvar för andra verksamheter.

Vad vi förordar är att länstrafiken, liksom idag, finansieras via kommunerna och landstinget gemensamt. Kollektivtrafikmyndigheten kan organiseras i en s.k. gemensam nämnd eller inom Regionförbundet.

För att vi ska klara klimatutmaningarna måste kollektivtrafiken ha en stabil lokal förankring. Kommunerna måste ha och ta sitt ansvar för en effektiv kollektivtrafik som passar den lokala situationen och som sporrar människor till att byta ut bilen mot tåg och buss. Därför säger vi nej till denna förändring.

För oss moderater är det väsentligt att Landstinget i allra största mån håller på med sjukvård. Vi har stora utmaningar beträffande tillgänglighet, kvalité, jämlikhet och rättvisa inom vården i vårt landsting. Låt oss ta tag i de problemen istället för att landstingets resurser ska gå till kollektivtrafik!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar