tisdag 12 oktober 2010

Budget i Sverige och i Kumla

Idag presenterar Alliansregeringen sin budget. Inga större överraskningar är det efter en valrörelse som pratat mycket om vad som skulle göras de kommande åren. Alliansregeringen har ett starkt mandat från väljarna att ta ansvar, ha ordning och reda på offentliga finanserna och satsa på välfärdens kärna.

Reformerna lovar inte mer än vad regeringen kan lova och de skarpa förslagen gäller jobben och skolan. Skatten sänks för pensionärer, tre extra miljarder går till kommunerna och regeringen satsar på insatser inom vården för att öka tillgänglighet och kvalité.

Regeringens budget blickar både bakåt och framåt med ansvar i fokus. Reformerna är väl genomtänkta och inga risker har tagits med de offentliga finanserna vilket visar sig nu när Sverige är det land som är bäst rustat när vändningen kommer.

Hur kan då paralleller dras till Kumla? Egentligen inga. Kumlas S-ledning har de senaste åren prioriterat bygge av stadshus, sjöpark och nytt inomhusbad vilket resulterar i neddragningar på annat håll. Framåttänkande och bra tycker Kumlaborna som fortsatt röstar fram S i kommunalvalet.

Vi i oppositionen protesterar och ser med oro på konsekvensen nu när driften får stå tillbaka för hyror och snart räntor samt amorteringar av lån. De extrapengar som Kumla kommun har fått för 2010 har inte, som det var tänkt från regeringen, gått till välfärd utan används som buffert i det dåliga resultat som kommunen gör 2010…

Socialen går fortsatt rejält back, skolan skriker efter mer resurser för att höja kvalitén och kommunen har stort behov av pengar framöver för att klara sin planerade ökning av antalet invånare. Hur vi ska ha råd med det står skrivet i stjärnorna.

Tur är väl att S inte styr i Sverige får då hade vi haft ett helt annat läge i landet. Då hade vi inte haft samma återhämtning i ekonomin och möjlighet att se fram emot ökade inkomster i form av skatteintäkter som följer i arbetslinjens spår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar