måndag 6 september 2010

S-text i Kumlan

I senaste numret av Kumlan har partierna fått var sin sida för valinlägg (förutom S som kör politik även i ledaren) och texten från socialdemokraterna tål att kommenteras lite extra.

S ägnar drygt en tredjedel av sin text till rikspolitik. Ett faktafel har dock råkat komma med angående det som S kallar aktivitetsförbudet.

Det var socialdemokratiska regeringar som 1995 och 1998 införde det som S nu kallar för ”aktivitetsförbud för unga”. Det var en arbetsmarknadsåtgärd som innebar att staten gjorde frivilliga avtal med kommunerna som i sin tur skulle göra en insatts om ungdomar inte hade fått sysselsättning efter 90 dagars arbetslöshet. Det visade sig dock i en rapport 2005 att de flesta ungdomar som var med i dessa program fastnade i arbetslöshet.

Alliansregeringen avskaffade 2007 dessa program och införde en Jobbgaranti för unga som gäller efter 90 dagars arbetslöshet. Jobbgarantin innebär aktiva insatser med fördjupad kartläggning mm.

Viktigt att komma ihåg är att ungdomar, liksom alla andra, från dag ett som arbetslös har rätt till stöd och coachning från Arbetsförmedlingen. I det nya uppdrag som Arbetsförmedlingen har, att fixa jobb, får människor stöd och uppmuntras till aktivitet samt att de kan gå jobbsökarkurs. Enligt Arbetsförmedlingen får de flesta som blir arbetslösa jobb inom 90 dagar. Speciellt nu när det vänder…

Det är en medveten strategi från S att smutskasta regeringen. Lennart Eriksson säger i debatterna vi hittills har haft att Arbetsförmedlingen inte gör något med våra ungdomar och att jag minsann är illa informerad. Frågan är om Lennart Eriksson vet vilket jobb som pågår?

En annan konstighet som jag hittar i texten är ”Vi tänker avskaffa arbetsgivaravgiften för företag som anställer ungdomar.” Är det ett lokalt S-förslag eller en felskrivning? Mona Sahlin tycker i alla fall inte att det ska bli billigare att anställa unga, nej hon vill höja arbetsgivaravgiften för ungdomar.

Är vallöftet ett inspel till S centralt? För inte kan väl S mena att Kumla kommun ska betala kalaset?

Ska vi våga tro att S i Kumla insett det tokiga i att Mona Sahlin föreslagit att det ska bli dyrare att anställa ungdomar? För även om S i Kumla vill öka aktiviteten mot arbetslösa ungdomar (vilket kan låta bra även om jag inte riktigt förstått kommunens roll i det hela) så är ju det bästa om Kumlas unga kan få riktiga jobb.

Vad S gått ut med centralt är att arbetsgivare som anställer arbetslösa ungdomar ska slippa arbetsgivaravgift. Det har Alliansregeringen redan infört – det kallas Nystartsjobb för unga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar