lördag 11 september 2010

Aktiv fredag

Igår var det Kumlamarken, massor av knallar, karuseller och folk i centrum. För oss politiker är det ett ypperligt tillfälle att komma i kontakt med massor av folk och alla partier tog den chansen igår.

Vi moderater hade besök av Försvarsminister Tolgfors och Riksdagsledamot Elisabeth Svantesson. Det är alltid ett lyft när vi får besök av rikspolitiker och en minister ger extra ”krydda” i form av SÄPO och poliser. Det är viktigt att kumlaborna får möjlighet att möta även politiker som kommer utifrån. Då kan andra frågor ställas och igår var det många som tog chansen.

Elisabeth Svantesson och jag var på ett mycket bra besök på Kumla kommuns boende, Frejgården, för ensamkommande barn. Suad Poric visade upp en bra verksamhet som vi kumlabor ska vara stolta över. Det stora problemet de har är dialogen med Migrationsverket. Där önskar Suad att myndigheten kunde vara mer hjälpsamma smidiga gentemot dessa boenden. Lagstiftningen hänger inte riktigt med vad gäller dessa ”barn” vilket var ett påpekande som Elisabeth nogsamt skrev upp.

Det som imponerade mig i verksamheten var ambitionen att göra boendet till ett hem. Man pratar mycket om familjekänsla och de jobbar stenhårt för att pojkarna ska tänka så. Man är också tydlig med regler och vad som gäller betr. pengar, skola, framtid mm. Viktigt är att planera framtiden för var och en, se till att de förbereds för ett liv i Sverige och att de får utbildning och jobb framöver.

Viktigt är att skolan hänger med i denna verksamhet. Under sommaren har de haft sommarskola och nu är killarna ute i våra vanilga skolor. De är alla mycket motiverade att studera och lära sig om Sverige enligt Suad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar