fredag 27 augusti 2010

JA till satsning på skolsjuksköterskor

I det valmanifest som Alliansen på riksnivå igår lade fram finns en mängd förslag inom skolan vilket påverkar oss i Kumla mycket. Det är viktigt med ny lärarutbildning, fokus på kunskap i ny läroplan, att gymnasieskolan reformeras med mer satsning på yrkesinriktad utbildning och ett nytt betygssystem.

Det som gläder mig mycket är satsningen på en bättre elevhälsa. Det säger sig själv att elever som inte mår bra inte lär sig lika mycket som de skulle göra om de mådde bra.

Skolsjuksköterskan är en central person i skolan. Fungerar det som det ska fångas mycket av problemen upp hos skolsyster och rätt åtgärder kan sättas in. Jag har träffat skolsköterskor i Kumla som vittnar om detta. Idag är de för få, de gör ett bra jobb men med mer resurser kan betydligt effektivare arbete utföras.

Det är en stor utmaning att motverka psykisk ohälsa bland ungdomar idag. Bristen på personal som kan hantera elevhälsa är idag påtaglig och det är bra att regeringen vill satsa på att komma en bit på väg i detta arbete.

I Kumla har vi ett stort arbete framför oss att ändra värderingar så att kunskapen kommer i fokus. Det gäller att få alla, elever, föräldrar och lärare, med på ”kunskapståget”. En väl fungerande elevhälsa är centralt för att lärare ska få vara lärare, för att öka tryggheten i skolan och därmed möjliggöra för eleverna att lära sig det de är i skolan för att lära sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar