lördag 21 augusti 2010

Bättre prognos för svensk ekonomi gynnar Kumla

Igår presenterade Anders Borg en ny prognos för Sveriges ekonomi. Svensk ekonomi har utvecklats oväntat starkt under det första halvåret i år. Samtidigt har hushållen och företagen blivit allt mer optimistiska om framtiden.

Sysselsättningen fortsätter att öka och arbetslösheten faller tillbaka undan för undan. I den nya prognosen bedöms arbetslösheten bli 8,5 procent 2010 och 8,0 procent 2011. Men riskerna är dock stora, framför allt om man ser till vår omvärld där många länder har mycket stora bekymmer med sina offentliga finanser. Att komma tillbaka till överskott är högsta prioritet för att kunna försvara Sverige mot nya hot. Därför är det viktigt att Alliansen får ett fortsatt förtroende i höstens val.

En bättre prognos för Sverige gynnar Kumla. Ekonomin i kommunen påverkas mycket av den arbetslöshet vi har och det är viktigt för oss att jobben blir fler. I Kumla har arbetslösheten legat högre än på andra orter, en trend som jag hoppas förändras nu när ekonomin vänder.

Ekonomin i Kumla kommun är ett orosmoment. Vi har stora problem med större kostnader än tänkt inom speciellt socialen och vi har stora investeringar som vi snart kommer att behöva ta lån för att kunna betala. Lån innebär extra kostnader och det är stor risk att fortsatta neddragningar i driften av skola, vård och omsorg ska betala dessa lån.

Glädjande är att Kumlas befolkning ökar, procentuellt har vi det senaste året ökat mest i länet. Detta innebär mer skatteintäkter, i och för sig ökar våra kostnader för kommunal service men totalt brukar det bli ett välkommet plus i den kommunala kassan.

Att socialdemokraterna tar på sig hela äran av befolkningsökningen i dagens NA är självklart. Det går inte ett valår att erkänna att alla partier i Kumla är eniga i strategin med planering av bostadsområden och tomtpriser.

Vad Lennart Eriksson menar med satsning på skolan vet jag inte, jag kan bara anta att han menar byggande av hus. Brister i måluppfyllelse och dåliga resultat kan S väl knappast ha haft en medveten strategi för även om jag på det området anser att de får ta på sig hela ansvaret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar