torsdag 26 augusti 2010

100 år med S…

Igår var det fullt pådrag vid Kumlasjön då Kumlas socialdemokrater firade 100 år. Det är värt att fira och ett stort grattis framför jag gärna.

Att kunna sin historia är viktigt. Mycket av dagens agerande kan förstås genom att se tillbaka och det är med respekt vi ska se tillbaka på mycket av det som arbetarrörelsen kämpade för, då när det begav sig. Det var inga bra villkor som människor levde under, många var fattiga och fick slita under orimliga förhållanden.

Men man måste också ge hela historien. När Kumlas arbetarkommun slår sig för bröstet och anser att de har byggt Kumla så är det inte hela sanningen. När de påstår att skofabrikörerna var motståndare, vilket de säkert var till en stark fackförening, så bör man också beskriva fabrikörernas insats för Kumla.

Det var skofabrikörerna som hjälpte till när investeringar skulle göras. Några exempel är el-verket som installerades i Kumla och gator som byggdes, förutom att de skapade arbete till mängder av människor.

Paralleller kan dras till dagens Kumla. Det är S som styr men många beslut sker i enighet och det händer ibland att vi tar beslut om sådant som ursprungligen är våra föreslag. Nu i valtider skrivs mycket av verkligheten om, då påstår majoriteten i Kumla att allt gott som skett har de åstadkommit och allt ont skyller de på Alliansregeringen.

Det är enklare med svart och vitt men frågan är om människor i Kumla går på det…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar