onsdag 14 juli 2010

Vi löser inte fetman med högre skatt

Dagens NA skriver på ledarsidan att det vore bra med extra skatt på fett och socker. Jag håller inte med. Det är bättre med information, utbildning och mer rörelse i skolan för att på sikt komma tillrätta med fetman.

På kort sikt måste sjukvården ta sitt ansvar. Här har Örebro läns landsting en hemläxa att göra vilket vi moderater har på våran "att-göra-lista" när vi ta över landstinget.

Folkhälsa är viktigt och det gäller att börja tidigt exempelvis med information till blivande föräldrar. Sedan måste förskola och skola ta vid med bra kost, rörelse och utbildning.

När det gäller folkhälsa är det mycket som ingår och jag anser att det är viktigt att vi tänker förebyggande. Det gäller att vi planerar våra kommuner så att människor lätt kan gå och cykla. Vi ska också ha områden där man kan motionera och där det finns möjlighet till rekreation. I Kumla har vi stora möjligheter att cykla och gå både för att ta oss till och från på de flesta ställen och för rekreation. Vad vi behöver göra är dock att se över våra cykelbanor de på många ställen är otydliga.

Kommunerna ska stötta föreningslivet som aktiverar barn, ungdomar och andra till rörelse och motion. Här är det viktigt att på ett klokt sätt styra bidrag så att så många som möjligt lockas till fysisk aktivitet.

Förebyggande folkhälsa är också att människor känner sig trygga i vart de kan vända sig om de mår dåligt. Människor ska vara trygga med att de kommer fram till vårdcentralen, kommunen eller socialtjästen när de så behöver. Här finns mer att göra.

Der vore bra om människor, på alla vårdcentraler, kunde boka tid för en hälsokontroll. Det kan man på vårdcentralen i Pålsboda. Jag tror att det skulle kunna vara en bra förebyggande åtgärd om människor kunde få diskutera med en sjuksköterska eller läkare hur de kan förbättra sin hälsa.

Jag anser att vi alla har ett ansvar för folkhälsan. Skolan ska ta sin del, samhällsplanerarna sin del, sjukvården och myndigheter sin del och tidningarna sin del. Men framför allt har vi var och en ett ansvar att ta hand om vår egen hälsa och för detta krävs information och kunskap.

Andra bloggare: Anki Sundin

1 kommentar:

  1. Skatt på socker har tagits upp tidigare också, senast 1 april i år via DN och en rad andra media. Jag håller med om att alla har ett ansvar för folkhälsan. Konsumenter ska tydligen också vara ganska okänsliga för prishöjningar, enligt Thunström som skrivit en avhandling i ämnet vid Umeå universitet. Så frågan är vilken effekt en höjd skatt skulle få här. Intressant är ju också hur vi skulle definiera "söta" och "feta" livsmedel i sammanhanget.

    Kika gärna på min bloggartikel kring detta: http://ngruppen.blogspot.com/2010/04/sockerskatt-en-del-av-losningen.html

    Med vänliga hälsningar
    Anki Sundin

    SvaraRadera