onsdag 28 juli 2010

Tak över huvudet i Kumla

I dagarna diskuteras, se SvD, NA, Kent Persson, vad samhället bör göra för att hjälpa hemlösa. Jag anser att ett samhälle som anser sig ha välfärd bör göra allt för att människor ska ha tak över huvudet.

I Kumla har vi sedan en tid en boendestege. Det är bra och något som vi varit överens om över partigränserna i Kumla. Det hela bygger på att olika sorts boenden med olika krav erbjuds människor. De som inte alls klarar av att bo bland folk erbjuds barack, det finns ett enkelt boende i hyreshus där boendestödjare stöttar och sedan boendet på Viagatan där vissa regler ska följas och meningen är att man efter det ska klara ett boende med ett ”normalt” kontrakt.

I Kumla är det många gånger människor med missbruksproblem som behöver stöd i sitt boende och därmed hamnar i boendestegen. Det är bra att stötta människor till ett eget boende ur flera aspekter. Främst för att det stärker den enskilde, att ha ett eget hem är nog allas önskan. För det andra är det billigare för samhället. Att ha människor på institution kostar stora pengar för kommunen.

I Kumla har vi tidigare varit dåliga på att ta hand om människor med missbruksproblem. Vi har skickat iväg folk på institution för att de ska komma till rätta med sitt missbruk men när de har kommit tillbaka till Kumla erbjöds ingen hjälp. De flesta förstår att det inte fungerar…

Nu har kommunen ett nytt synsätt vilket är bra och en förutsättning för att komma tillrätta med missbruk på lång sikt. För individens skull måste vi ha ett långsiktigt synsätt och vi måste se till varje enskild individ. Det gäller hjälp med boende och hjälp till ett liv utan missbruk.

I Kumla diskuteras socialförvaltningens kostnader. Vi i oppositionen anser att fördelningen av pengarna till individ och familjeomsorg är fel och måste ses över. I jämförelse med andra kommuner fördelar Kumla betydligt mindre pengar till individ- och familjeomsorg och detta får effekt i form av underskott. Det är orimligt att år efter år ge för lite pengar till en verksamhet där den största delen av utgifterna är lagstadgade och inget vi kan låta bli.

All verksamhet kan effektiviseras. Mycket kan göras i Kumla genom att jobba förebyggande och samarbeta mellan förvaltningar. För mig är det god ekonomi att ge tillräckligt med resurser till förebyggande insatser för barn och familjer innan problemen blir för stora.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar