torsdag 1 juli 2010

S hindrar företagsamheten i Kumla

Kumla anses av många som en kommun i framkant. Vi har positiva siffror på inflyttning och i olika undersökningar om företagsklimat ligger Kumla bra till. Många företagare är nöjda med bemötande, snabbhet och service från kommunens sida vilket är viktigt för en liten kommun.

Jag håller med om mycket av den beskrivningen och är i det avseendet stolt över att vara kumlabo. Samtidigt ser jag en stor potential till förbättring som tyvärr inte är möjlig med dagens politiska majoritet.

Kumla har dåliga siffror vad gäller nyföretagande och antalet företagsamma individer. Till stor del beror detta på hur kommunen hanterar alternativ i välfärden, hur kommunen envist håller fast i verksamheter som andra skulle kunna sköta och hur satsningen är på entreprenörskap i skolan.

Det är ur de små företagen som jobben kommer. Det är företagsamma individer med idéer och engagemang som kommunen i sitt agerande kan uppmuntra. Exempelvis kan en förändrad upphandling inom kommunen ge mindre lokala aktörer chansen att vara med och lägga anbud. Entreprenörer skulle kunna tillåtas driva camping, gym och caféer som idag drivs i kommunal regi. Kommunen skulle kunna vara positiva till att släppa in andra aktörer att starta och driva verksamhet inom välfärden, exempelvis förskolor och skolor.

Attityden från socialdemokraterna i Kumla, att Kumla kommun bäst sköter allt själv, hämmar företagandet i Kumla. Utan en positiv attityd och välkomnande inställning från kommunens sida kommer inte ett enda privat alternativ, entreprenad eller annan alternativ driftsform, att fungera i vår kommun.

För mig är alternativ i välfärden viktigt eftersom människor är olika. Det som passar den ena kanske inte passar den andra och därför är det viktigt att olika valmöjligheter finns. Exempelvis vill jag göra det möjligt för dem som behöver hemtjänst i Kumla att välja mellan olika utförare. För mig är det självklart att var och en som behöver hjälp ska kunna påverka vem som kommer hem och utför hjälpen. Till detta säger socialdemokraterna nej och därmed hämmar de företagsamheten i Kumla.

En kommun som satsar på företagsamhet börjar i skolan. Samarbetet mellan lokala företag och skolan är viktigt samt att uppmuntra barn till entreprenörskap och att ta tillvara på sina idéer. De kommuner som aktivt jobbar med entreprenörskap i skolan har större andel unga företagare och detta hänger sedan kvar när de unga blir äldre.

Det finns stora möjligheter för en positiv utveckling av företagandet i Kumla. Förutsättningen är att det blir en ny majoritet i Stadshuset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar