söndag 18 juli 2010

Pub i Kumla

Ett kul initiativ av några ölsugna kumlabor har skapat ett stort intresse på facebook samt diskussion i NA. Det som efterfrågas är en pub i Kumla för personer över 30 och visst är det en bra idé. Ett medborgarförslag har lämnats in där förslaget är att kommunen ska underlätta för en etablering.

Jag tycker idén med en pub för en mogen publik är bra men kanske inte att kommunen ska lägga sig i det hela. Kommunen ska inte driva pubar utan våra skattepengar ska gå till vård, skola och omsorg.

Att underlätta för företagare är dock kommunens uppgift och dit hör ju även de som driver en pub…

Intressant är vilken respons förslaget har skapat, 800 stamgäster borde få många entreprenörer i pubbranschen att lyfta på ögonbrynet. Jag hoppas nu, att om någon satsar, att kumlaborna förstår att en pub kräver sina gäster.

Detta är ju dilemmat i en liten stad. Alla vill ha affärer, restauranger och service men hur är gemene mans agerande när det väl gäller? Handlar vi i Kumla? Går vi på bio här? Nyttjar vi restaurangerna, frisörerna och andra lokala serviceinrättningar? Kollar vi om det vi söker finns i Kumla innan vi åker till Marieberg eller Örebro?

Mycket handlar också om att handlare och andra näringsidkare måste agera klokt i en liten stad. Jag tror att service och trevligt bemötande är den största konkurrensfaktorn.

4 kommentarer:

  1. christina fredriksson19 juli 2010 kl. 09:43

    Hej Att göra det gynnsammt att vara företagare är ju en kommunal fråga, men inte att driv Pub.
    Hälsn Christina Fredriksson

    SvaraRadera
  2. Som jag förstod det när jag har läst förslaget så handlade det inte om att kommunen skulle stå för det utan underlätta för en etablering.

    Går det att missförstå!?!

    // Kristina

    SvaraRadera
  3. Hej Maria!
    Det finns inget i FB gruppens text som säger att kommunen ska driva en pub.
    Men det finns en underton i texten att kommunen kan främja tillkomsten av en pub genom erforderliga politiska beslut.
    Om jag vill sitta ute och ta en Öl eller Cola en sen fredagkväll, då får jag nog sitta hemma.
    Och därmed åker ett stort antal av FB gruppens anhängare till Örebro, där man ser lite enklare på problemet.

    SvaraRadera
  4. Tvivlar ärligt talat på att en femtedel av de som är med i FB gruppen kommer ens att vara gäster på den puben, och varför den ens är startad är en enigma för min del. Har inte hört något om att kommunen skulle satt krokben för någon innan, samt vad ska kommunen göra extra för att underlätta om inte möjligen skriva under utskänkningstillståndet snabbare? Sen att man påstår att man måste åka in till Örebro/sitta hemma för att ta en Cola eller ÖL en sen fredagkväll är ju lite over the edge! Finns ju ställen som är öppna iaf fram till 01 och sen en nattklubb som är öppen till 02, men mest ungdomar där. Finns ställen som har försökt arrangera lite tillställningar, personligen varit där 2ggr men inte så stor uppslutning tyvärr, trots att man hört i vänskapskretsen att man vill ha mer sådant.

    SvaraRadera