fredag 23 juli 2010

Ny teknik ska vara självklart i skolan

För att lyckas bra i svensk skola idag ska man ha rätt föräldrar! Skrämmande och orättvist är detta faktum som undersökning efter undersökning kommer fram till. Det visar också vilket misslyckande som den socialdemokratiska skolpolitiken har inneburit.

Vad man också ska skaffa sig för att lyckas i skolan idag är bra lärare. Här är det mindre orättvist då vi genom skolval numera till viss del har möjligt att påverka detta.

Därför är det viktigt att det satsas på kompetensutveckling av lärare ute i våra skolor. Här har lärarlyftet gjort en hel del men det är också upp till varje skola och kommun att göra sina prioriteringar.

I Kumla har några få lärare fått gå lärarlyftet och i dagens NA kan vi läsa om satsningen på såkallad praktisk it- och mediekompetens för lärarna (PIM-utbildning). Det är bra att lärare lär sig att använda modern teknik i undervisningen, det skulle fler utnyttja. På Vialundskolan har jag varit och sett hur tekniken finns i vissa klassrum för att koppla upp sig mot internet på storskärm och därmed kunna utnyttja allt som finns på nätet i undervisningen. Det är bra men mer måste göras.

Vi i oppositionen har under flera år i vår budget för Kumla kommun satsat mer på pedagogisk utveckling och måluppfyllelse än vad S har gjort. Vi vill göra skolplanens målsättning, om att Kumlas skolor resultatmässigt ska tillhöra Sveriges bästa, till verklighet. För att uppnå högre kunskap hos eleverna i Kumlas skolor måste vi satsa på lärarna.

Hela den svenska skolan behöver på många sätt moderniseras och mer nyttja den nya tekniken. För att vi ska hänga med som en kunskapsnation bör exempelvis datorer och mobiltelefoner användas mer och lärare få relevant utbildning för detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar