måndag 26 juli 2010

Jämställ sjukvården

Idag skriver SvD om hur olik vården är i Sverige beroende på var du bor. Vi moderater har under en längre tid påtalat detta faktum samt vikten av att vi gör något åt detta.

Det är oacceptabelt att olika vård ges beroende på var i landet man bor. Det är oacceptabelt att vissa landsting inte ger den bästa medicinen till patienterna. Eller att det ska vara så olika siffror på överlevnad i exempelvis tjocktarmscancer som det är mellan Värmland där 52% överlever medan 69% av de som bor i Västmanland överlever.

Vad ska man då göra? Att lära av goda exempel borde vara självklart. Att låta politiker vara politiker och sjukvården sköta verksamheten är för mig också självklart. Fler jämförelser behöver göras och dessa ska redovisas öppet. Det behövs en tydligare styrning både nationellt och lokalt. Det viktigast av allt är att sätta patientens behov i centrum.

För oss moderater spelar det ingen roll vem som driver sjukvården eller vem som äger husen där vården bedrivs. För oss moderater är det kvalité, innehåll och en jämställd vård som är det väsentliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar