onsdag 21 juli 2010

Ja till alternativ i Kumla

Höstens val i Kumla står mellan två skilda synsätt på företagande. Socialdemokraterna hävdar att företagande inte hör hemma inom offentlig sektor medan vi moderater, tillsammans med Centerpartiet, Kristdemokraterna, Folkpartiet liberalerna och Miljöpartiet, gärna ser att andra än kommunen kan sköta det som skattefinansieras.

All verksamhet som finansieras med allas våra skattepengar ska vara av bästa kvalité. Att det för den skull inte skulle kunna skötas av andra än Kumla kommun är att underskatta förmågan hos kommunala tjänstemän att göra upphandling och att kvalitetssäkra verksamheten.

Att människor i Kumla ska få välja mellan olika driftsformer är inget som socialdemokraterna förordar. I Kumla ska man stå med mössan i hand och var tacksam för det som socialdemokraterna bestämmer. I socialdemokraternas Kumla finns inga alternativ, ingen valfrihet och ingen möjlighet för företagsamma människor att starta företag inom vård, skola och omsorg.

Jag ser, till skillnad från socialdemokraterna, en potential för utveckling av företagsamheten i Kumla om vi öppnar upp, släpper loss och släpper in på olika områden i kommunal verksamhet.

Jag har träffat människor som jobbar i Kumla kommun som gärna skulle starta alternativ verksamhet i Kumla om det fanns en positiv attityd till detta. I teorin kan vem som helst starta exempelvis en förskola i Kumla men i verkligheten är förutsättningen en positiv attityd och välkomnande inställning från kommunens sida för att det ska fungera.

Jag tror att duktiga kommunala medarbetare skulle bli lika duktiga företagare. Jag tror också att annat än vinsten driver dessa människor. Drivkraften är att få möjlighet att driva en verksamhet på ett annat sätt och att kunna förverkliga egna idéer.

Jag tror starkt på att alternativ i välfärden höjer kvalitén. Jag tror också att alternativ är en förutsättning för fortsatt utveckling i Kumla. I framtiden kommer det att vara svårt att både behålla och locka till sig människor till en kommun som har ett stelbent synsätt på alternativ i välfärden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar