torsdag 29 juli 2010

Folkhälsa

Vi har alla ett eget ansvar för vår hälsa men en del av oss behöver en puff i rätt riktning för att komma igång med motion, börja äta rätt, sluta röka eller gå ner i vikt.

Jag anser att det är viktigt att samhället, på många olika nivåer, tar ansvar för folkhälsan. Det gäller att kommunerna stöttar föreningslivet, att skolan tänker till för att få barnen att röra sig och även informera om kost och hälsa på ett bra sätt, att sjukvården ta sitt ansvar och att vi planerar och bygger våra städer så att möjlighet finns att gå och cykla.

Det är positivt att läsa om Hesselgruppen i NA idag. Tänk vilken stor betydelse deras cykelturer har haft för dessa kvinnor både vad gäller fysisk hälsa och gemenskap.

Många initiativ tas av enskilda individer som sedan blir de eldsjälar som håller Sverige i rörelse. Tänk vad lite det egentligen krävs för något som blir så betydelsefullt. Ta hela föreningslivet som bygger på ideella krafter som lägger ner enorma mängder tid för att hålla igång andra.

I dagarna har vi ett annat aktuellt exempel på folkhälsa i vårt län. O-ringen med sina olika ålders- och svårighetsklasser möjliggör verkligen för alla att röra sig och vara delaktiga efter egen förmåga.

Många idrotter har verksamhet utanför elitnivån och det är något som samhället bör stötta och lyfta fram mer. Stötta kan man göra på många sätt och det behöver inte alltid innebära stora kostnader. Det kan vara att ha billiga hyror, ha enkel och tillgänglig service, underhålla motionsspår eller göra reklam för aktiviteter.

Mycket breddidrott bygger dock på att det finns en elit. Barn lockas mer till idrotter där det finns stjärnor på lokal eller internationell nivå. När svenskar gör bra ifrån sig inom exempelvis brottning i OS lockas fler ungdomar till sporten. Då gäller det att förutsättningarna finns på hemmaplan.

Idrottsföreningarna ett stort ansvar att påtala vilka förutsättningar som efterfrågas samt att inte ha orimliga krav. För kommunen gäller det att försöka vara rättvis och inte ensidigt gynna vissa idrotter.

Andra bloggare: Lotta Olsson

1 kommentar:

  1. Intressant bloggartikel.
    Jag tror att breddidrott och elitidrott går hand i hand. Breddidrotten utgör en rekryteringsbas för elitidrotten, och om en förutsättning för breddidrott är elitidrott, måste vi också börja betrakta elitidrott som något eftersträvansvärt och något att satsa på. Här ska den bästa kompetensen och de bästa förutsättningarna ges till idrottarna för att de ska lyckas på internationell nivå. Inte minst på kostsidan ligger Sverige efter på den punkten. Jag ingår själv i RF:s nätverk av idrottsnutritionsrådgivare och vet att behovet av kunskap inom kost- och näringslära bland såväl idrottare som tränare är mycket stort.

    Samtidigt måste vi fråga oss om vi ska bygga breddidrotten på ideell verksamhet. Jag är inte så säker på att det är rätt väg att gå, vare sig för den allmänna folkhälsans skull eller för förutsättningarna att rekrytera elittalanger. Ideell verksamhet får gärna vara ett komplement, men jag tror att rimligt avlönade tränare som bas inom breddidrotten är en mer hållbar väg att gå. Framför allt ska det inte vara föräldrar med stort hjärta och brinnande intresse för fotboll som blir tränare för knattelaget - det ska vara välutbildade barntränare. På så vis får barnen redan från början en säker och korrekt träning som samtidigt är rolig och stimulerar till fortsatt fysisk aktivitet, oavsett vilka som når elitnivå.

    Med vänliga hälsningar
    Anki Sundin

    SvaraRadera