fredag 18 juni 2010

Vårdens innehåll viktigast

I egenskap av kandidat i valet till landstinget besökte jag igår Vårdcentralen i Pålsboda och dess ägare Per Hemberg. Det var mycket intressant att möta denne entreprenör som är full av åsikter och idéer om svensk primärsjukvård.

Vårdcentralen i Pålsboda har drivits privat sedan 1992 och människor som nyttjar vårdcentralen är nöjda. Jag tror efter besöket att de faktiskt erbjuds en betydligt bättre service än många andra i vårt län.

I Pålsboda får man varje år ett informationsblad från vårdcentralen med en mängd information och även prisuppgifter på olika behandlingar. Man kan mot betalning få ta ett antal prover och man kan utan problem beställa en hälsoundersökning av en läkare eller en sjuksköterska. Detta går inte lika smidigt att få i Kumla om det över huvud taget går alls.

Det är kunden i centrum som gäller för privat sjukvård och att vara effektiv. Att erbjuda kunden det kunden efterfrågar är nyckeln till framgång. I Pålsboda får de inte någon hjälp av den kringservice som landstinget har utan får klara allt själva.

För oss moderater har driftsformen egentligen ingen betydelse men det är intressant att se hur pass mer effektivt vården kan skötas om personalen tillåts driva verksamheten.

Vi moderater har fokus på vårdens innehåll. Vi vill att sjukvården ska finansieras gemensamt via skatten och ges efter behov. För oss är landstingets huvudsakliga uppgift hälso- och sjukvård och vi är positiva till att olika vårdgivare etablerar sig i länet.

För oss är det viktigt att landstinget och andra vårdgivare samverkar för att förbättra vården för patienternas bästa i vårt län.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar