torsdag 10 juni 2010

Näthandel i hemtjänsten

Idag skriver NA om Lekeberg kommun och deras samarbete med ICA:s näthandel. En bra och smart idé som vi mycket väl kunde anamma i Kumla.

I Kumla har ICA Maxi tidigare kört ut varor men nu blivit stoppade av kommunen då de inte har någon kylbil och därmed inte kan garantera kylkedjan. Det beslutet kan jag inte vara emot då det är viktigt att varorna som levereras är av god kvalité.

Ansvarig tjänsteman på kommunen säger att näthandel inte är intressant just nu då det inte finns någon efterfrågan hos våra äldre, inget bra system och att de ser vinster med att de äldre kommer ut. Gott så men varför inte ta frågan ett steg till?

Jag tror att de flesta gånger åker hemtjänsten själva ut och handlar. Ut kan de äldre få komma i större utsträckning om hemtjänsten slipper ta av sin tid till att åka och handla. Jag anser att hemtjänstens kompetenta personal gör mer nytta tillsammans med brukarna än på ICA!

Kumla kommun borde seriöst undersöka detta. Näthandel eller telefonbeställningar till någon av butikerna i Kumla är värt att pröva. Det kanske till och med är så att kommunen kan medfinansiera en kylbil för att öka servicen till Kumlas pensionärer.

Om Kumla kommun tillsammans med den lokala handeln bygger upp ett effektivt system för hemkörning av varor, med eller utan näthandel, kan göra livet lättare för många. Främst är det bra att hemtjänsten frigör tid som kan ägnas sig åt annat. En annan fördel är att äldre som inte har behov av hemtjänst kan få sina varor hemkörda, det gör att de kan klara sig längre utan hemtjänst. Andra, exempelvis stressade barnfamiljen, kan få tillgång till tjänsten. Detta kanske kan göra Kumla till en än mer attraktiv kommun att flytta till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar