torsdag 3 juni 2010

Möjlighet till en aktiv sommar

Igår kom sommarprogrammet för barn och ungdomar i Kumla och det är en mängd aktiviteter som beskrivs i programmet. Man kan bl. a. vara med på utflykter, fotbollsskola, badresor, streetbasket, lära sig simma och spela gitarr.

Det här är aktiviteter som föreningar i Kumla erbjuder till andra än de som är medlemmar. Det är ett bra grepp som kommunen initierat för att få barn och ungdomar aktiva under sommaren och även för att locka fler aktiva till föreningarna i Kumla.

På ett möte i förra veckan mellan kommunen och föreningar i Kumla diskuterades just det faktum att föreningarna i Kumla under en tid har fått färre medlemmar. Ett stort bidrag till denna nergång är kommunen och socialdemokraterna ansvariga för, nämligen antalet medlemmar i Kumla ridklubb. Att Kumla inte har haft någon ridskola på flera år har en stark koppling till antalet medlemmar i ridklubben.

Det är oroande att föreningarnas medlemsantal går ner. Det är viktigt att föreningslivet kan locka barn och ungdomar till aktivitet och en meningsfull fritid - det vinner alla på.

Kommunens roll är att stötta och uppmuntra föreningslivet i Kumla. Det måste vara enkelt att vara förening samtidigt som kravet på ordning och reda ska vara tydligt. Kommunen måste också vara neutral i sitt förhållande till föreningarna och inte missgynna någon. Jag anser att kommunen i sitt arbete med föreningslivet ska försöka se till att avgifterna inte är för höga så att så många som möjligt kan vara med.

Själv är jag förespråkare för fysisk aktivitet. Jag tror på idrottens fostrande effekt, att rörelse är positivt för inlärning och att man känner ett sammanhang. Jag tror att en aktiv fritid ger tryggare barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar