tisdag 22 juni 2010

Hus viktigare än innehåll i socialdemokraternas Kumla

Idag fick jag informationsbladet från LO och S i min brevlåda. Det är flera ämnen som behandlas men jag fastnade på sidan två där de skriver om skolan. De beskriver sitt Kumla, som under många år haft problem med dåliga resultat och måluppfyllelse i skolan, som en kommun med framåtanda…

Det är anmärkningsvärt med vilken nonchalans socialdemokraterna bemöter de varningstecken som kommer från kommunens skolor. All personal i skolan inser problemen med att eleverna i Kumla inte presterar det de ska men Socialdemokraterna svarar med att Kumla har bra lokaler.

Kumla har fina lokaler på flera ställen. Exempelvis har en förskola nyss byggts för 22 miljoner, ett lyxbygge som passar väl ihop med de stora fina husen i Skogstorp. Ännu ett i raden av monoment som socialdemokraterna i Kumla bygger...

På andra ställen är lokalerna små och slitna. Där tränger personalen ihop sig i trånga personalutrymmen som delvis får verka som förråd…. Där får personalen slita med sina äskningar om mer pengar för att få en tyst miljö eller få material för att kunna ha en vettig verksamhet.

Jag vet att resurser inte hänger ihop med resultat i skolans värld. Om man då har resurser men inte resultat, vad beror det på? Jag menar att det är inställningen det är fel på. Sysättet att skolan och kunskap är viktig fattas. Synsättet att varje barn ska gå igenom våra skolor med goda resultat fattas. Synsättet att den pedagogiska kompetensen är viktig fattas. Synsättet att skolan själv ska vara med och påverka, bygga upp sin verksamhet efter tydliga mål från politiken, fattas.

Jag menar att prioriteringen är fel. Det är fel att göra stora investeringar, i lyxiga förskolor och stora badanläggningar, när vi inte har tillräckligt med resurser i skolan för att klara av att ta alla barn genom skolan med goda resultat.

Investeringar som Kumla nu gör kommer att innebära lån. Lån ska betalas tillbaka och även räntor ska betalas vilket innebär att verksamhet får stå tillbaka för att betala. Detta händer i Kumla just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar