söndag 13 juni 2010

Goda nyheter om gym i Kumla

Det var goda nyheter i NA igår att det redan är nya gym-entreprenörer på väg in i lokalerna på Viagatan i Kumla. Därmed mildras oron för alla de som haft gymmet som en stor del av sina liv och förhoppningsvis är verksamheten igång inom kort.

Debatten som blossade upp när de förra ägarna var tvungna att stänga var intensiv. Människor var arga för att ”deras” gym inte skulle vara kvar och kommunen blev boven i dramat. Hyrorna ansågs vara orimligt höga och många ansåg att kommunen skulle sänka hyran för att gymmet skulle kunna vara kvar.

Tyvärr är situationen som uppstod med Joinus en följd av en fri marknad där det gäller att bedriva ett företag på ett sådant sätt att hyror kan betalas. (Jag vet att det inte är riktigt sant då det finns en orättvis konkurrens i det kommunala gymmet i Kumlahallen samtidigt vet jag att kundgrupperna är helt olika.)

Det kommunalägda Fastighetsbolaget som äger lokalerna på Viagatan är ett välskött företag som driver en verksamhet där idén är att hyra ut bra lokaler på marknadsmässiga villkor till företag i Kumla. Det ska inte vara någon välgörenhet även om vinsterna heller inte ska vara allt för höga. Tanken är att fastigheterna, när så är möjligt, ska säljas.

Många företag i Kumla mår bra av att ha möjligheten att kunna hyra den fastighet som de behöver för sin verksamhet. Att snabbt och enkelt kunna förse företag med lokaler är ett bra sätt för Kumla att få företag till kommunen.

Lokaler är en bit av företagandet att ha tillgång till en marknad är en annan. I Kumla behöver vi släppa in fler i det som kommunen sköter idag. Det finns caféer, campingen, förskolor, skolor och omsorg om äldre som kommunen sköter idag som jag anser att andra skulle kunna driva.

Jag anser att så mycket som möjligt ska skötas av andra än kommunen. Det finns en speciell drivkraft hos entreprenörer vilket gör att verksamheter utvecklas i en kundorienterad riktning. Det skulle verksamheter i Kumla som finansieras via skattemedel må bra av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar