fredag 21 maj 2010

Vi måste stärka kvinnor

Jag är medlem i Örebro läns Kvinnolobby vilket är en sammanslutning av kvinnor med olika kompetenser som, under ledning av Landshövding Rose-Marie Frebran, verkar för att stärka, lobba och lyfta kvinnor i Örebro län. Idag har vi haft ett heldagsmöte i Askersund och pratat mycket om framtida fokus och arbetssätt.

Man kan undra varför det, år 2010, ska behövas ett nätverk som ska lyfta fram kvinnor. Vi som i Sverige har uppfattningen om att vara världens mest jämställda land . Jag anser att den uppfattningen är en illusion skapad av folkhemstanken och itutad oss svenskar under många år. Det är bara att jämföra oss med andra länder så ser vi hur det är.

Man kan ta siffrorna från SCB 2009 som för Örebro län visar: Ett större ohälsotal bland kvinnor än bland män. Att män i betydligt större utsträckning är egna företagare och att män i genomsnitt tjänar 70’ mer per år än vad kvinnor gör. Att vi i länet 2009 hade 4161 manliga chefer mot 1658 chefer som är kvinnor.

Siffrorna och verkligheten visar att vi på många områden har långt kvar till ett jämställt samhälle och att vi måste jobba hårdare för att medvetandegöra människor om detta. Vi måste jobba för ett samhälle där alla, oavsett kön, har samma möjligheter till val. Vi måsta stärka unga tjejer att våga välja det som de vill göra och även se till att vi som inte är unga längre har samma möjligheter som män.

I Kvinnolobbyn pratar vi mycket om företagande och inflytande. Vi verkar för att påverka politiker och andra beslutsfattare så att de i sin tur ska värna kvinnors möjligheter. Vi pratar om att lyfta kvinnliga förebilder, vilket kan vara företagare, entreprenörer, konstnärer eller idrottare. Goda förebilder gör att fler vågar.

Jag tror att vi politiker kan göra mycket för att stärka det kvinnliga företagandet. Vi kan skapa möjligheter på det lokala planet via näringslivsarbetet och skolan. Det är vi politiker som sitter på allt som stat, kommun och landsting gör och genom att släppa loss och släppa in kreativitet i offentlig sektor skulle många nya företag kunna bildas. Många gånger tror jag att detta skulle leda till att just kvinnor startar företag.

Min uppfattning är att bara för att en verksamhet finansieras av skattemedel så behöver den inte skötas av kommunen. Istället kan kommunen handla upp exempelvis del av sin barnomsorg från privata företag.

Vi politiker kan göra en insats för kvinnigt företagande genom att underlätta för tjänsteföretag då det är främst kvinnor som driver den sortens företag. Vi måste behålla RUT och ROT-avdragen. Vi måste fortsätta att underlätta att starta och driva företag. Vi måste i skolan få in entreprenörskapstanken så att vi lär våra barn att de finns ett alternativ till att ta anställning – nämligen att starta ett företag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar