söndag 23 maj 2010

Vågar S tillåta intraprenader i Kumla?

Under veckan har vi i oppositionen i Kumla lämnat in en motion till Kommunfullmäktige där vi föreslår att kommunen aktivt verkar för införandet av intraprenader i Kumla kommun. Vi föreslår att kommunen ska uppmuntra sin personal att se möjligheten att starta en intraprenad.

Intraprenader är enheter med stor självständighet både vad gäller ekonomi och verksamhet, men som ändå ingår i den större kommunala organisationen. Man kan säga att intraprenad är en mjukare form av kommunal drift och har införts i många andra kommuner med gott resultat. Förslagsvis skulle förskolor kunna drivas som entreprenad.

Det ska bli intressant att se om Socialdemokraterna vågar ta detta steg. I Kumla lyser alternativa driftsformer med sin frånvaro och det beror på den negativa inställningen som S har.

En studie vid Örebro universitet visar på positiva erfarenheter av intraprenader i Örebro kommun. Delaktigheten har blivit bättre, liksom även det ekonomiska tänkandet.
I Örebro har universitet sett att intraprenaderna sammantaget har haft god ekonomisk utveckling. Men den största vinsten torde vara drivkraften att vilja gå framåt och utveckla sin verksamhet. Delaktighet och en bredare medverkan skapar stora krafter.

Intraprenader skulle vara bra för Kumla. Det skulle kunna innebära att personal äntligen fick driva en verksamhet efter egna idéer, att människor i Kumla fick lite valfrihet i det som finansieras via skatten och att det skulle kunna sporra andra kommunala verksamheter att bli effektivare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar