måndag 10 maj 2010

Seniorernas Kumla

Veckans bloggdebatt handlar om seniorernas Sverige och visst är det en stor och viktig grupp som vi måste värna om i strategiska förslag på riksplan. Jag tror att det löfte om skattesänkning som Alliansen har gjort är bra även om det viktigaste för pensionernas värde är att fortsätta arbetslinjen då pensionerna påverkas av andelen människor som arbetar.

Jag anser att vi på lokal nivå i Kumla har mycket att göra för seniorerna. Jag tänker trygghet, möjlighet att påverka omsorgen, boende och valfrihet.

I Kumla har vi en bra fungerande väntjänst där äldre hjälper äldre och som har en hel del aktiviteter vilka är välbesökta. Det finns aktiva pensionärsorganisationer och det finns andra föreningar, exempelvis Röda Korset som samlar äldre. Jag tror att allt detta kan uppmuntras och utvecklas för att bryta många äldres ensamhet och isolering i Kumla.

Trygghet betyder mycket för alla människor men speciellt för äldre. Trygghet är att veta att man kan få hjälp och hur. Trygghet är att känna att man har kontroll och att man har möjlighet att få som man vill. Trygghet handlar om att få ett bra bemötande. Det är viktigt att kommunen har förståelse för detta och behandlar varje individ utifrån dess speciella situation.

När det gäller möjligheten att påverka av den omsorg som äldre i Kumla erbjuds finns det mycket att göra. Just nu utreds möjligheten att införa alternativ till den kommunala hemtjänsten och om Alliansen vinner valet har vi snart en lagstiftning om detta på plats. Det skulle vara mycket bra för äldre i Kumla att på detta sätt kunna påverka den omsorg de behöver.

I Kumla finns ingen valfrihet i det som skattefinansieras på något område vilket är en stor brist. I Kumla betalar man sin skatt, blir serverad det kommunala alternativet och inget annat. Detta vill jag ändra på.

I Kumla finns det heller inte mycket att välja på vad gäller boende för äldre. Vi behöver trygghetsboenden av olika slag. Företagsamma seniorer i Kumla flyttar till Örebro där dessa eftertraktade bostäder finns. Detta vill jag också ändra på.

För att allt detta ska vara möjligt behövs det i Kumla är en positiv syn hos kommunen till att släppa in andra. Jag tycker att kommunen ständigt ska se över den egna verksamheten för att hitta delar i verksamheten som andra kan sköta. Det behövs nytänkande och andra krafter. Det gynnar den kommunala verksamheten då konkurrens gör att alla skärper sig. Men, det gynnar framför allt seniorerna i Kumla som får en större chans att hitta något som passar dem.

Andra bloggare: Lotta Olsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar