torsdag 27 maj 2010

Plan för hur Kumla ska växa

I både NA och på Kumlanytt kan man idag läsa om den Översiktsplan som är ute på samråd och som vi alla har möjlighet att tycka till om före den 7de juni.

Vi i oppositionen har under flera år påpekat att en ny Översitsplan bör tas fram. Denna plan ska nämligen ses över varje mandatperiod men detta har i Kumla inte skett sedan 1999…

Det är viktigt att en kommun har en uppdaterad plan som på ett övergripande sätt beskriver var bostäder, vägar och industrier ska byggas och i vilka områden man inte bör bygga. Det är en viktig information för människor som bor i Kumla och det är ett redskap för framtagande av detaljplaner.

I stort sett är vi politiskt eniga om dokumentet. Kumla är en av få kommuner i länet som har en positiv befolkningsutveckling och det är viktigt att planera för fortsatt expansion.

Vi i oppositionen ser fördelar med att förtäta i Kumla, skynda på exempelvis ytterligare bostäder i Kumlaby, för att kunna styra barn till befintliga skolor. Vi ser detta samt expansion västerut mot Åbytorp, bakom Aspgatan och Bondgårdsgatan, före en expansion i Brånsta.

I oppositionen har vi också påpekat att det är bra att klassificera jordbruksmarken så att vi, om möjligt, sparar den bästa marken till fortsatt jordbruk.

På mötet i Ekeby i måndags var många upprörda över en väg som är inritad i förslaget. Vägen är inritad på ett olyckligt sätt, rakt över gårdsplanen på flera fastigheter, och jag anser att det var onödigt att på detta sätt oroa människor. Min åsikt är att förslaget på just den vägen ska tas bort.

Det är dock nödvändigt att tänka vägar i en översiktsplan. Om vi planerar för att expandera kommunen och bygga nya bostadsområden måste också människor på ett smidigt sätt komma till och från sina hus. Det finns två förslag på ny väg för att lösa trafiken från de nya bostadsområdena i Bränsta.

Jag hoppas att många reagerar över planen, kommer med konstruktiva kommentarer som vi politiker och kommunens tjänstemän kan ta med oss i det slutliga förslaget till översiktsplan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar