onsdag 5 maj 2010

Kumla och företagsklimatet

Kumla har fortsatt en bra position i Svensk Näringslivs rankning, plats 64 mot förra årets plats 36. Även om vi tappat ligger Kumla fortsatt bäst i länet och det ska vi vara stolta över.
Dock finns det saker att ta tag i även om man i stort kan se att klimatet är gott.

Vi behöver fler företagsamma individer i Kumla. Snittet i Sverige för den mätningen ligger på 11,6% företagsamma individer av den arbetsföra befolkningen. Snittet för Kumla är 8,3% vilket kan jämföras med Laxås 10%, Askersunds 12,2%, Hallsbergs 9,6% och Örebros 9,3%.

Ett samhälle behöver människor som är företagsamma för att nya företag ska starta och därmed fler människor få jobb. Detta kan den lokala inställningen och arbetet med frågorna påverka. Det gäller att jobba med entreprenörskap i skolan. Det gäller också att från kommunens sida ha en positiv syn på alternativ, släppa in nya idéer och lyfta de lokala företagens möjlighet att konkurrera med det offentliga.

Kumla kommun har i detta sammanhang en ålderdomlig inställning. Allt som skattefinansieras, vård, skola och omsorg, sköter kommunen själv och den positiva inställningen till alternativ saknas. Visst kan andra förskolor, vårdhem mm öppna i Kumla då det är fritt att etablera sig men om kommunen inte är positiv blir det extremt svårt för dessa företag.

Kumla kommun skulle också kunna ändra sitt sätt att göra sina upphandlingar. Det skulle kunna göras mindre upphandlingar som gör det möjligt för små, lokala företag att vara med och konkurrera.

Kommunen skulle också kunna släppa in andra att sköta viss verksamhet, exempelvis caféet på badet och campingen. Det är typiska verksamheter som skulle kunna skötas av någon företagsam person som säkerligen också skulle få till en bättre skjuts i verksamheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar