torsdag 20 maj 2010

Bättre stöd till nyanlända

Jag har idag hört Erik Amnå presentera sin utredning om utbildning för de som kommer till vårt land för att stanna. De som kommer hit som flyktingar, anhöriga, arbetskraft eller gäststuderande föreslås få en utbildning om hur Sverige fungerar samt vilka skyldigheter och rättigheter vi som bor här har.

Jag tycker att grundidén om en samhällsutbildning är mycket bra och att det som Erik Amnå kommit fram till verkar vettigt. Han skriver om sitt förslag på DN-debatt idag.

Utgångspunkten är att kunskap är en resurs och en rättighet som krävs för att komma in i ett samhälle – Jag håller med. Det är svårt att vara delaktig om man inte fått en chans att lära sig.
Förslaget går ut på att staten ska förse alla som kommer hit med kunskap om Sverige och att detta ska ske på ett sätt så att varje individ kan tillgodogöra sig innehållet. Viktigt är alltså att det sker på hemspråket och att det är duktiga pedagoger som framför budskapet. Kommunerna får pengar av staten och har sedan ansvaret för att det blir en bra utbildning. Utbildningen får med fördel genomföras av andra, exempelvis utbildningsföretag, i samarbete med andra kommuner.

Under det första året som en person kommer till Sverige ska han/hon få lära sig om våra värden, hur det fungerar och är organiserat i Sverige samt hur vardagslivet fungerar.
Det här med värden är intressant. Meningen är att utgångspunkten ska vara det vi slagit fast i grundlagen. Det innebär i sin tur att säkert många nyanlända kommer ha bättre koll på detta än vad vi svenskar har.

För mig är det som regeringen gör på området migration/integration mycket bra. Vi behöver få ett bättre system för att öka förståelsen bland människor som kommer till vårt land om hur saker och ting fungerar. Det är viktigt att människor får kunskap, snabbt kommer i jobb och därmed blir en del av vårt samhälle. Vi måste bryta trenden att slussa människor in i utanförskap.

Kumla har ett bra mottagande av de människor som kommer hit. Vi har en bra organisation som nu ska anpassas efter att Arbetsförmedlingen tar över ansvaret. Jag är övertygad om att det kommer att gå bra samt att vi tillsammans med andra kommuner kan få till en bra utbildning om hur Sverige fungerar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar