måndag 12 april 2010

Ökad status för lärare

Idag skriver Alliansens partiledare i DN om en lärarlegitimation som de vill införa om regeringen får förnyat förtroende i höstens val. Förslaget är bra och framförallt ser jag det som ett steg i rätt riktning för att öka lärares status.

I förslaget lyfter man fram kompetens och behörighet som viktiga faktorer för att komma tillrätta med bristerna i den svenska skolan. Endast de med yrkeslegitimation ska kunna få fast anställning som lärare och förskollärare i svenska skolor från 1 juli 2012. Vad som också är nytt och bra är att man ska införa en introduktionsperiod med mentorer för alla nyutbildade.

Jag ser fördelar med förslaget för oss i Kumla. Vi har en hel del obehöriga lärare som undervisar i Kumlas skolor och att koppla detta faktum till resultaten som presteras är enkelt, även om det inte är hela sanningen. Kravet som framförs är något som jag tror att alla föräldrar och elever tar för givet, nämligen att den som undervisar i ett ämne även ska ha utbildning i just det ämnet.

Vidareutbildning av lärare är också viktigt. I Kumla har vi tagit del av regeringens pengar i form av lärarlyft samt projekt inom läsning och räkning. Effekter av det jobbet räknar vi med att se på lång sikt och det är även på lång skit som dagens förslag från regeringen får effekter.

Andra bloggar: Moderata perspektiv, Lotta Olsson, Mats Gerdau

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar