tisdag 20 april 2010

Maktskifte

Det är aldrig bra när någon sitter för länge vid makten. Det är varken bra när det gäller politik eller annan verksamhet, exempelvis näringslivet, då faran är påtaglig att agerandet går i stå.

I politiken är det extra viktigt att byta majoritet ibland eftersom det behöver komma in nytt blod och för att tjänstemännens agerande efter många år med samma majoritet formar sig därefter. SvD skrev igår i sin ledare om detta.

I Kumla är det dags att byta majoritet. Socialdemokraterna har styrt kommunen sedan den bildades och alla skulle må bra av ett annat styre i stadshuset.

Ett parti som har haft makten så länge blandar gärna ihop kommunens verksamhet med partiets. Man tar makten som självklar och anstränger sig inte speciellt mycket. Mycket blir ingrott och det är enkelt att gynna sina egna vid tillsättingar av tjänster och i prioriteringar av verksamhet.

Tjänstemän utan rätt partifärg gör sig inte besvär att söka sig till kommunen, alternativt skulle de aldrig komma på tanken att avslöja sin politiska tillhörighet. De med rätt partifärg har däremot svårt att i vissa sammanhang skilja på sin roll som politiker och tjänsteman.

Vad som är oroväckande i Kumla är självgodheten. Inställningen är snudd på sådan att det inte finns någon annan kommun i detta land som gör saker bättre än vi i Kumla. Vi behöver inte samarbeta så mycket med andra eller lära oss av andra för i Kumla fungerar allt så bra. Är det något som inte skulle fungerar så skäller socialdemokraterna på regeringen…

Det finns mycket som är bra i Kumla och visst har socialdemokraterna under åren gjort en insats för kumlabornas bästa. Men mycket är gjort i politiskt samförstånd och mycket kunde fungera betydligt bättre. Ta bara skolan med undermåliga resultat, investeringarna som håller på att sätta Kumlas ekonomi i rejäl gungning och valfriheten för människor i Kumla som över huvud taget inte existerar.

Ett långt maktinnehav har också baksidan att man kan få inställningen att man inte behöver lyssna. Man behöver inte lyssna på oppositionen, för de vet ju inte vad de pratar om, men faran är att man heller inte lyssnar på nytänkande tjänstemän. De egna förslagen styr och man vill inte se alternativa lösningar eller obekväma konsekvensbeskrivningar.

Detta är vardag i vår kommun och därför är maktskifte det bästa alternativet för Kumla.

1 kommentar:

  1. Byt ut Kumla i texten mot Hallsberg... Det är verkligheten i Hallsberg idag vi får maktskifte efter valet.....

    SvaraRadera