fredag 16 april 2010

Jämställd sjukvård

För oss moderater är en jämställd sjukvård ett viktigt mål. Lagstiftningen är på detta område kristallklar men verkligheten något annat.

Det är inte acceptabelt att äldre får en sämre vård än yngre, att välutbildade och högavlönade får en bättre vård än människor med låg utbildning och låg lön eller att män får en bättre vård än kvinnor.

Det är heller inte acceptabelt att olika våd ges beroende på var i landet man bor. Det är oacceptabelt att vissa landsting inte ger den bästa medicinen till patienterna. Det är inte acceptabelt att bemötande och tillgänglighet brister i den svenska sjukvården.

Vad ska man då göra? Ett är att låta politiker vara politiker och sjukvården sköta verksamheten. Ett annat är att göra mer jämförelser och redovisa dessa öppet. Ett tredje är att ha en tydligare styrning både nationellt och lokalt. Ett fjärde och viktigaste är att sätta patientens behov i centrum.

För oss moderater spelar det ingen roll vem som driver sjukvården eller vem som äger husen där vården bedrivs. För oss moderater är det kvalité, innehåll och en jämställd vård som är det väsentliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar