lördag 10 april 2010

Friskolor, räddningen för Kumlas elever?

Idag i SvD skriver Anders Morin och Malin Sahlén från Svensk Näringsliv en intressant artikel om friskolornas påverkan på kommunala skolor. De pekar på att friskolorna har bättre resultat än de kommunala skolorna men hänvsar till undersökningar som påvisar att resultaten stiger bland alla elever i de kommuner som har friskolor.

Det är detta vi moderater alltid har sagt, konkurrens och alternativ leder till att alla skärper sig.

Problemet med låga prestationer i den svenska skolan är allvarigt. Om inte våra barn lär sig det de ska och har rätt till halkar inte bara individen utan hela samhället efter. Vi måste få tillbaka ett fokus på kunskapsmålen i den svenska skolan. Friskolorna visar vägen och kan bevisligen vara till hjälp även för den kommunala skolan.

I Kumla har vi lägre resultat än länet och landet i snitt vilket vi i oppositionen under många år har påpekat och avsatt pengar till i vår budget för att lösa. Men mycket kan göras även utan extra pengar.

Tydlighet i styrning, ledarskap som inriktas på kunskapsmål, höga förväntningar på eleverna samt lugn, ordning och reda behöver inte kosta mer pengar. Det är en fråga om fokus.
Jag har träffat många kompetenta och engagerade lärare i Kumlas skolor vilket är en viktig ingrediens i en lyckad satsning på kunskap.

Jag tror att vi i Kumla brister i resurser att sätta in för att ta tag i elever med problem. Det krävs extra stöd till lågpresterande elever och mycket uppföljning. Vi måste också se till att så mycket av lärarnas tid som möjligt används till undervisning.

Kumla skulle tjäna mycket på att få en friskola i kommunen. Det skulle innebära ett alternativ för dem som vill samt en möjlighet för de kommunala skolorna att höja nivån. Förutsättningarna för att en friskola ska etablera sig är att kommunen har en välkomnande attityd och är positiva till det samarbetet som krävs för en etablering. Här ser jag ett problem då den socialdemokratiska majoriteten vi har i Kumla idag är emot alla former av alternativ.

Men oavsett friskolor så måste vi ha bra kommunala skolor. Det finns ingen ursäkt för att elever inte klarar sig igenom skolan utan godkända resultat. Det är en tragedi för varje enskild elev och det måste vi göra något åt.

Vi måste i Kumla göra helt andra prioriteringar. Det duger inte att bygga fina hus om vi inte har resurser att få till kunskap i Kumlas skolor.

Andra bloggare: Kent Persson

1 kommentar:

  1. Bra, jag tror att du har helt rätt. Klimatet i kommunen förändras efter ett tag när det finns alternativ för eleverna att välja mellan. Det är bra framför allt för eleverna som väljer friskolor, men även för dem som väljer kommunala skolor eftersom kvaliteten höjs även där då dessa skolor tvingas skärpa sig lite extra. Fortsätt kämpa!

    SvaraRadera