tisdag 9 mars 2010

Skolan i Kumla fortsätter att oroa

Idag har nästan hela min dag gått åt till möte om bokslutet för Kumla kommun 2009.
Detta är ett årligt återkommande möte där de olika förvaltningarna ska förklara det ekonomiska utfallet och hur man har uppfyllt sina mål.

Kumla kommuns resultat för 2009 blir inte vad som var tänkt, vi kommer troligen att hamna på 11 miljoner vilket ska jämföras mot det budgeterat överskott på 25 miljoner. Lågkonjunkturen har en stor skuld till detta men kan inte beskyllas för allt. Socialen har ett stort underskott, 23 miljoner, vilket jag skrivit om i tidigare inlägg.

Vad jag skulle vilja uppehålla mig vid är uppföljning av grundskolans mål 2009. Det är en skrämmande läsning. I de nationella proven i skolår 2 och 5 är målet att 95% av eleverna ska uppnå målen i respektive ämne. I skolår 8 och 9 är målet att 91% av eleverna ska få betygen godkänt eller bättre i respektive ämne.

Det enda mål som uppnås är att flickor i skolår 5, där klarar 96,7% av målen i svenska!

Alla andra mål uppnås INTE!
Barnen i Kumla presterar under år 2009 sämre än år 2008.
Detta är allvarligt – Mer fokus i skola måste alltså läggas på att uppnå kunskapsmålen.

Detta har vi insett och i varje budget under den här mandatperioden har vi avsatt pengar till ökad måluppfyllelse och pedagogisk utveckling. Socialdemokraterna har sagt nej.

Socialdemokraterna säger att de satsar på skolan, att resurser tillförs varje år. Må så vara men frågan är vad de lägger sina resurser på. De fokuserar på fel saker. De inser inte att kunskapen måste gå först inte bara på pappret utan i praktiken.

Det som är det värsta i detta är att inte att Kumla får dåligt rykte och kanske tappar elever till andra kommuner eller missar ett antal nya kommuninvånare. Det värsta är att varje dag finns det barn i Kumla som inte får den undervisning som de har rätt till. Varje dag missar dessa barn den möjlighet de har att lära sig saker. Varje dag halkar barn efter och det innebär att deras möjligheter till högre utbildning och bra jobb minskar VARJE DAG.

1 kommentar:

  1. När det gäller skolan tycker jag det är fruktansvärt att inte målet i första hand är skrivet så att alla elever elever ska nå upp till godkänt. Resurser till detta finns inte, vilket jag givetvis får som svar. Barn och unga är vår framtid det är dem vi måste satsa på. Läget är ungefär detsamma i Hallsberg.

    SvaraRadera