onsdag 10 mars 2010

Sjukvård – en fråga om rättvisa

Idag är det stor debatt om vården i Örebro mellan moderaternas Filippa Reinfeldt och socialdemokratiernas Ylva Johansson. Socialdemokraterna har många bra åsikter om man läser dagens debattinlägg i NA från Ylva Johansson men de hakar dock upp sig på fel saker när de bemöter oss moderater. De menar att vi skapar system där plånboken styr medan det vi gör är att försöka få bort just det systemet.

Det är i socialdemokraternas Sverige som köerna och den orättvisa vården har skapats och det är i det systemet som människor för att få vård köper sig förbi köer.

För oss moderater är det viktigt att vården är tillgänglig och rättvis. Det handlar om att alla, oberoende av kön, bakgrund, sexuell läggning eller storlek på plånbok, ska få den vård de behöver när de behöver den. Sjukvården ska vara gemensamt finansierad via skatten och vården ska vara lika bra oavsett var i landet man bor.

I Kumla har situationen länge varit hopplös. Människor har fastnat i telefonköer eller inte alls kommit fram till våra vårdcentraler. Det är svårt att locka läkare till primärvården i Kumla och följden blir att kumlaborna har svårt att få en läkartid. Jag vet att tillgängligheten har blivit bättre och köerna kortare detta beroende på omorganisation i Kumla och den kömiljard som regeringen infört vilken har sporrat landstinget att skärpa till sig. Örebro läns landsting har fått ta del av dessa pengar vilket är bra.

I Kumla är också situationen på våra vårdcentraler allvarlig då landstinget inte tillfört resurser i den takt som befolkningen har växt. Exempelvis borde vi i Kumla ha 10 läkare för att klara att ta hand om alla.

Vi moderater vill att medarbetare ska ha inflytande i verksamheten - jag tror att just det kan vara ett sätt för Kumla att locka till sig fler läkare.

Jag tror starkt på att vi måste satsa mer på folkhälsa. Inom detta område är det extra viktigt att kommun och landsting samarbetar. Äldres hälsa kan förbättras mycket genom ett förebyggande arbete, det är viktigt att hemtjänstpersonalen har ett rehabiliterande synsätt. Likväl som skolan och skolsköterskorna har en viktig förebyggande roll när det gäller våra barn och ungdomar.

1 kommentar:

  1. Det är viktig fråga du tar upp, jag har spenderat många timmar på vårdcentraler och telefonköer. Har två småbarn, som blir sjuka och Kumla sjukvård är under all kritik. Jag vet många som håller mig i denna fråga, hur ska denna fråga lösas? Borde tänkas genom....
    Har vi lösning får nog många med oss.

    SvaraRadera