fredag 5 mars 2010

S skyller ifrån sig

Det är tur för socialdemokraterna i Kumla att vi har en borgerlig regering som de kan skylla alla sina misstag på.
På dagens åsiktssida i Nerikes Allehanda svarar de på frågan från ”Henrik” som undrar om inte politikerna i socialnämnden borde ta sitt ansvar och avgå pga. det stora underskottet.

Med samma arroganta skrivningar som vanligt svarar ledande socialdemokrater i Kumla – det är konstigt att de aldrig kan skriva på ett trevligt sätt! De inleder sitt svar med att skriva att Henriks okunnighet är en bedrift!

Socialdemokraterna skyller på regeringen för att de inte har ordning på underskotten inom det sociala området. Fakta är att underskottet för 2009 i slutet av november beräknades bli 13 miljoner för att i slutet av december hamna på 27 miljoner och till slut i bokslutet bli 23 miljoner. Det är under all kritik och ett bevis på att de inte har kontroll.

När man förvaltar skattemedel är det viktigt att i tid reagera när pengarna flyter iväg. Att vi har varit inne i en lågkonjunktur under 2009 som vi inte sett maken till sedan 1930-talet har gjort att försörjningsstödet gått upp. Det finns dock ingen sådan ursäkt för allt som gått upp inom socialens område. Inte heller kan en seriös politiker skylla allt på regeringen.

Vad S i Kumla "glömmer bort" är att regeringen tillfört pengar till kommunerna, både 2009 och främst under 2010.

Vad man kunde ha gjort i Socialnämnden redan i maj, när det beräknade underskottet för året låg på fem miljoner, var att lyssna på oppositionen. Då lade vi nämligen ett antal förslag för att komma tillrätta med den negativa utvecklingen. Socialdemokraterna avslog samtliga förslag.

Vi föreslog i maj 2009 bl.a. att individ- och familjeomsorgen skulle fortsätta arbetet med genomlysningen av försörjningsstöd och placeringar och återkomma med en rapportering till nämnden, att införa anställnings- och vikarie stopp (detta föreslog sedan S i november), att se över kostnader, att se över samlokalisering och personallogistik för bättre resursutnyttjande och att se över maten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar