måndag 15 mars 2010

S kan inte svara

Ikväll har vi i Kumlas Fullmäktige diskuterat en interpellation som jag skrivit till Kommunstyrelsens ordförande Lennart Eriksson. Jag frågade vilken beräkning som ligger till grund för de 55 miljoner kronor som Socialdemokraterna i Kumla påstår att den borgerliga regeringen har tagit från Kumla. Jag frågade också varför dessa 55 miljoner inte beskrivs i budgetförutsättningarna i 2010 års budget.

I svaret nästlar Lennart Eriksson in sig i obegripliga meningar och svaret blir, åtminstone för mig, just obegripligt. Exempelvis skriver Lennart Eriksson att de 55 miljonerna är en sammantagen summa under de år vi har haft en borgerlig regering. Sedan anger han att anledningen till att det inte står något om detta i budgetförutsättningarna är att regeringens tilltag inte är kända…

Att Kommunstyrelsens ordförande inte på ett begripligt sätt kan skriva ett svar på en fråga från oppositionen är ur demokratiskt synvinkel förkastligt. Att han använder sig av siffror i sina påståenden om den kommunala ekonomin som inte går att hitta i kommunala papper är skandal!

Varken Lennart Eriksson, Annica Eriksson eller Dan-Åke Moberg kunde i debatten ge några svar.
Deras smutskastning av regeringen och oppositionen i Kumla har inga gränser. Deras långa inlägg om obegripliga sammanhang gör nog inte att människor i Kumla känner sig trygga med att dessa Socialdemokrater har siffrorna under kontroll..

I svaret anges sänkta stadsbidrag, ökade kostnader för försörjningsstöd och placeringar eller minskat stadsbidrag för vuxenutbildningen som förklaring till de 55 miljonerna. Men inget av detta håller.

Stadsbidragen har frysts men samtidigt har det kommit punktinsatser på stadsbidrag och sänkningar av andra utgifter exempelvis arbetsgivaravgifter.
Ökningen av försörjningsstöd i Kumla har pågått långt före den borgerliga regeringen tillträdde och dessutom är det normalt att stödet måste öka när arbetslösheten ökar vilket sker i en lågkonjunktur.
Placeringarna kan inte heller härröras till regeringen då placeringar inte uppstår hux flux utan är mer komplexa än så. Att människor inte får plats på vuxenutbildningen i Kumla är inte sant, det finns inte belägg för det enligt tjänstemännen.

Nej Lennart Eriksson har ingen hållbar förklaring till de 55 miljonerna som han och andra Socialdemokrater använder i debatten. Som kommunstyrelsens ordförande borde han vara mer precis i sina uttalanden och kunna redovisa de siffror han använder.

1 kommentar:

  1. Att inte svara på interpellationer är ett hot mot demokratin. Interpellationer är oppositionens dokumenterade verktyg för att granska "makten". Detta kan jag inte se som något annat än en nonchalans mot kommunens invånare, våra uppdragsgivare. Jag kan inte låta bli att ställa mig frågan, har makten stigit dem åt huvudet, har de glömt vad politikens ansvar är? Vi får hoppas att det blir ändrig i september!

    SvaraRadera