tisdag 23 mars 2010

På dagordningen i Stadshuset

På dagens möte med kommunstyrelsens arbetsutskott hade vi en stor lunta papper att ta oss igenom och det är främst två ärenden som jag vill lyfta.

Först gick vi igenom den personalekonomiska redovisningen för 2009. Där kan man konstatera att sjukskrivningarna bland kommunanställda fortsätter att gå ner (ligger nu på 5,39 %) vilket är bra. Hur medarbetare mår beror mycket på hur ledarskapet är i organisationen. I NA har ett antal artiklar publicerats om arbetsklimat och hantering av sjukskrivna i Örebro kommun och jag tycker att Kent Persson på ett bra sätt svarar på frågor i dagens NA. Personalen är en viktig resurs. Personalen måste få kompetensutveckling och möjlighet att påverka sin situation på arbetsplatsen. Människor växer om de får ta ansvar och blir sedda.
Kumlas personalpolitik vad gäller de högre tjänstemännen kan ifrågasättas. Är det klokt att ”avskeda” högre chefer utan vettiga formuleringar? Är det klokt att lösa ut chefer för dyra pengar när kommunens resurser inte räcker till allt man planerat?

Nästa punkt på dagordningen var skolans kvalitetsredovisning. Att Kumla inte når upp till uppsatta mål vad gäller kunskap är känt sedan länge. Vi i oppositionen ville sätta fingret på detta genom att kräva en handlingsplan från förvaltningen där de ska beskriva hur de ska uppnå en ökad måluppfyllelse enligt Kumlas skolplan. Socialdemokraterna blir alltid upprörda när vi föreslår konkreta åtgärder som innebär att förvaltningarna ska ta tag i saker och ting. Då är det alltid mycket på gång så våra tillägg är onödiga… Till slut enades vi om en formulering där vi i kommunledningen vill understryka vikten av ökad måluppfyllelse. Det är bra att i opposition markera sitt missnöje, det är också bra att ibland få igenom saker även om det endast blir delar av det ursprungliga yrkandet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar