onsdag 10 mars 2010

NA:s journalistik

Att vara journalist är säkert inte lättare än något annat jobb och speciellt inte när så lite tid finns till att gräva ner sig i fakta och ta reda på sanningen i de reportage som ska skrivas. Det är ändå med viss irritation jag läser vår lokaltidning och kan konstatera att enkel fakta borde ha hunnit kollas.

För några veckor sedan hade man på Kumlasidan ett stort uppslag om Centerns förslag på översiktsplan. Det var väl helt OK att Centerpartiet fick publicitet för att en ledamot i Barn- och utbildningsnämnden hade skrivit ett förslag. Problemet är att åsikterna delas med de övriga oppositionspartierna och att förslaget inte var ett C-förslag från början utan ett gemensamt förslag. Detta hade NA lätt kunnat konstatera om de brytt sig om att titta på alla remissvar som kommit in…

Det andra exemplet kom idag då den stora nyheten i Kumla är att partiets hemsidor inte är uppdaterade. Där ifrågasätter jag när texterna skrivs - Om reportern hade tittat på moderaternas hemsida de senaste dagarna kunde de se att vi har uppdaterat sidan så sent som den 8/3 och haft flera inlägg under februari månad. NA skriver i sin faktaruta att informationen på Kumlamoderaternas hemsida är från januari.

Jag pratar i egen sak men min poäng är att om jag ser/vet några fel som är så påtagliga hur mycket fel är det då inte i andra artiklar i tidningen? Hur blir förtroendet för det som skrivs i Nerikes Allehanda? Kan man lita på artiklar och faktarutor?

1 kommentar:

  1. Svaret på din avslutande fråga är förstås nej. Men detta gäller förstås inte bara NA utan alla dagstidningar. Det är tragiskt med så många faktafel som enkelt skulle kunna kollas innan publicering. Väldigt ofta missar reportrarna även att ställa de uppenbara frågorna.

    Sökande och analyserande journalistik får man verkligen leta efter, och letar man på Kumlasidan på NA då söker man förgäves.

    SvaraRadera