torsdag 11 mars 2010

Listan är klar - nu är det valrörelse!

Igår kväll fastställde moderaterna i Kumla kommunlistan inför valet i höst och jag tackar för förtroendet att stå överst. När processen med nomineringarna nu är över kan vi på allvar börja valrörelsen. Det gäller att visa att oppositionen, med oss moderater i spetsen, är värda kumlabornas förtroende att ta över styret av Kumla.

Vi är fem partier, M, C, KD, FP och MP, som under denna mandatperiod har jobbat ihop, träffats varje vecka, lagt gemensamma budgetar, motioner och gjort utspel. Vi har medvetet agerat tillsammans för att visa kumlaborna att det finns ett alternativ till den sittande majoriteten.

Kumla behöver ett maktskifte. Det är inte bra att samma parti styr en kommun så länge som socialdemokraterna har gjort i Kumla. Effekten av för långt styre det blir att allt går ihop, parti, kommun, politiker och tjänstemän. Kommunen skulle må bra av att det rörs runt lite och att nytt blod kommer in i. Men detta är bara en bieffekt av ett maktskifte.

Främst behöver Kumla en ny majoritet för att komma i ordning med skolan och ekonomin. Vi måste få en bättre styrning av kommunen där politiker sätter upp mål och utvärderar men låter professionen sköta verksamheten.

Kumla behöver ett värderingsskifte där nya idéer släpps in och andra tillåts att sköta delar av det som kommunen idag sköter. Vi vill att kommunen ska vara positiv till att andra startar, eller tar över, dagis, skolor och omsorg. Vi vill göra det möjligt för äldre att välja boende och omsorg. Vi vill att föreningar, om de vill, ska driva våra sportanläggningar. Vi vill släppa in entreprenörer och företagare i våra kommunalt drivna caféer, gym och camping.

En hel del kan göras för att öka företagandet i Kumla. De som driver företag i Kumla idag är, i de flesta fall, nöjda men vi har en mycket låg andel företagsamma individer i Kumla och de som startar nya företag är alldeles för få. En del i detta är att se över den kommunala upphandlingen och vi måste redan i skolan lära elever om entreprenörskap

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar