onsdag 24 mars 2010

Kumla kommun kan göra mer för jobben

Idag rapporteras det på nyheterna om vad som anses vara den viktigaste valfrågan och vilket parti som har den bästa politiken i den frågan. Det är jobben som svenska folket anser är den viktigaste frågan inför höstens val och det är moderaterna som väljarna tycker har den bästa politiken för att lösa fråga. Som moderat är det självklart goda nyheter samtidigt som vi måste fortsätta att kämpa för att få ner arbetslösheten och då speciellt för unga människor.

Vad kan då Kumla göra? En sak som jag lyft fram tidigare är att företagsamheten i Kumla måste öka. Vi har för få företagsamma personer i Kumla och det måste kommunledningen ta sig en funderare på varför det är så. En anledning kan vara att kommunen inte har en öppen och positiv attityd till att släppa in andra än sig själva i verksamheter som finansieras via kommunalskatten. En annan anledning att verksamheter som, caféer, camping mm, sköts av kommunen trots att det skulle varar naturligt att ngn annan utförde jobbet. En tredje anledning att vi i skolan inte tillräckligt lyfter fram entreprenörskapet. Vi måste i skolan lära barn att ta vara på sin egen förmåga till initiativ. En fjärde orsak är den kommunala upphandlingen. Upphandlingen måste ses över för att möjliggöra för mindre företag att vara med och offerera.

Från oppositionen har vi under flera år föreslagit att kommunen ska införa ett företagarråd vilket majoriteten inte anser är nödvändigt. Jag tror att ett forum där företagare kan träffa kommunledningen är nödvändigt för en liten kommun. Att skapa mötesplatser där människor, företag kan samverka är viktigt Det är viktigt att vi politiker och tjänstemännen i kommunen vet vad företagen i kommunen efterfrågar, vad deras styrkor och möjligheter kräver för service och uppbackning av kommunen. Det är ur de mindre företagen jobben kommer och det är det som är viktigt för en liten kommun.

Kommunen kan ta ett större ansvar vad gäller praktikplatser. Kommunen kan också, likt Örebro, satsa på ungdomsanställningar inom skolan där statsbidrag i form av Nystartsjobb används som finansiering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar