torsdag 18 mars 2010

Integration

Igår tog riksdagen beslut om en ny lag om etablering för nyanlända . Det är ett efterlängtat beslut och, som Elisabeth Svantesson skriver om i sin blogg, innebär att Arbetsförmedlingen tar över ansvaret för nyanlända och säkrar kontakten mot arbetsmarknaden. Tanken är att alla ska behandlas lika vid ankomsten till kommunerna och att det ska var fokus på att få ut människor i arbete och in i det svenska samhället.

I Kumla har vi idag en så kallad MIA-enhet (integration, migration, arbete) dit nyanlända i Kumla får hjälp. Arbetet som utförs i Kumla är bra och i stort sett i linje med det som riksdagen nu har beslutat. Jag ser inget hinder för Kumla i förslaget utan mer en fortsättning och utveckling av det arbete som hittills utförts.

Trots att Kumla har jobbat bra i dessa frågor anser jag att det är bra att vi i Sverige får en enhetlig hantering av människor som kommer till oss. Vi ska behandla varje individ för sig och inte ha ett system som stänger in kvinnorna i hemmet, vilket många gånger händer idag. Det är bra att Arbetsförmedlingen får ansvaret då det bästa sättet att integreras i ett samhälle är att börja jobba. Det är bra att etableringslotsen införs som kan ge den nyanlände stöd under processen att komma i ordning med jobb och annat.

Socialdemokraterna i Kumla är kritiska till det nya arbetssättet då de anser att MIA har en helhetssyn och är duktiga på att fixa jobb.

Jag tycker det är fel att Kumla kommun agerar arbetsförmedling – låt Arbetsförmedlingen sköta det. De har resurserna och rätt kompetens för den uppgiften

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar