onsdag 31 mars 2010

Återbesök i verkligheten

Jag har idag gjort ett återbesökt på Halltorps korttidsboende och träffat ett gäng kompetenta tjejer som har hand om främst autistiska barn. Det är ett tufft jobb med dessa barn vars handikapp inte syns på utsidan men som många gånger tar sig uttryck som inte är så kul att vara med om. Men det är ett underbart jobb när de märker att barnen trivs, när de ser framsteg och när emellanåt får en ordentlig kontakt med ett barn.

Att jobba på ett korttidsboende för barn är speciellt. Personalen får insyn i dessa familjers tuffa vardag och det är klart att det är med blandade känslor som föräldrar lämnar bort sina barn för att få lugn i några dagar.

Moderaterna har skrivit en rapport efter drygt hundra liknande besök under 2008-2009 och tjejerna jag träffade idag höll med om många saker som kommit fram. Det bästa med jobbet är människorna, i detta fall barnen, de jobbar med. Arbetskamraterna och arbetslaget har också stor betydelse för trivseln.
På den avdelning på Halltorp som jag var på har personalen en bra gemenskap, de har högt i tak och pratar mycket om sitt jobb och de situationer de är med om. Det gör det enklare för dem att orka med.

I rapporten framgår också att det som kan bli bättre är lön och status. På Halltorp menar man att statusen å ena sidan är något som personalen skapar själva, bl.a. när de pratar om sina jobb, och något som skapas av titeln ”vårdare” som de alla har oavsett den egentliga kompetensen.

Vi moderater lyfter i våra förslag fram medarbetarna som en viktig resurs i verksamheten. Vi tror att mycket kan förbättras i verksamheter inom vård och omsorg genom att lyssna mer på dem som arbetar och ge dem mer inflytande och ansvar.

Vi moderater tror också på alternativ i välfärden. Det ger brukarna makt och möjlighet att välja det som passar just den enskilde. Med fler utövare skapas en annan arbetsmarknad vilket ger människor som jobbar fler arbetsgivare och i förlängningen bättre villkor.

Min reflektion efter besöket är att det är fantastiskt vad mycket duktiga tjejer det finns i den svenska välfärden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar