tisdag 16 mars 2010

Återbesök i verkligheten

Vi moderater genomför sedan 2008 ett projekt som vi kallar för ”Välkommen till verkligheten”. Projektet går ut på att lyssna, dra slutsatser och återkomma. I projektet gör 300 moderater runt om i Sverige 3000 besök i den svenska välfärden. Först gjorde vi fem besök var där vi träffade medarbetare och frågade dem hur de har det och vilka fördelar och nackdelar de ser i verksamheten. Det var fantastiskt att få höra berättelserna om glädjen i jobbet, stoltheten och trivseln i många gånger tuffa omständigheter. Lika trist var det att höra hur de kämpar, att de inte känner sig delaktiga eller att de upplever statusen och lönerna som mycket låga.

Nu har vi sedan årsskiftet börjat göra våra återbesök. (Vi besöker alla verksamheter två gånger.) Nu berättar vi om resultatet av alla dessa möten och ber om inspel till det vi kommit fram till.

Idag träffade jag en arbetsgrupp på Sköllegården i Pålsboda. De var ett gäng erfarna kvinnor som höll med om det mesta vi kommit fram till efter våra 376 besök i äldreomsorgen.

På Sköllegården håller de med om att det bästa med jobbet är de människor de arbetar med (brukarna) och gemenskapen med arbetskamraterna.

De höll också med om mycket av det som vi fått fram som brister eller saker som kan bli bättre. Att kunna påverka schemaläggning och arbetstider, att det är personalbrist, att arbetet ofta är stressigt och tungt och de ifrågasätter starkt neddragningar inom äldreomsorgen.

I rapporten har det kommit fram att de flesta som arbetar inom äldreomsorgen är kritiska till politiker och tjänstemän i kommunen. Generellt tycker man att de som beslutar inte vet vad de beslutar om och att besluten tas för att sedan skyfflas över till personalen som ska genomföra. Detta höll man med om på Sköllegården, de tycker att politiker ska komma och vara med i verksamheten och prya lite oftare (tydligen har politiker från kommunen varit och pryat men endast korta stunder då det alltid kommit något viktigare i vägen!).

Vi moderater har lärt oss massor på dessa besök. Vi har tagit till oss av förslagen och formar en politik där vår utgångspunkt är att människor ska kunna åldras i trygghet och med bibehållen värdighet.
Kvaliteten inom äldreomsorgen måste höjas. Vi vill ge de äldre ett större inflytande, medarbetarna fler möjligheter till fortbildning och kompetensutveckling, vi måste börja lyssna mer på medarbetarnas förslag till förbättringar och personalens upplevelse av personalbrist måste vi ta på allvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar