fredag 5 februari 2010

Viktigt med tidig rehabilitering

Idag uppmärksammar ledarsidan i Svenska Dagbladet att effekterna av regeringens nya regler om sjukskrivning inte blev så illa som vissa spådde i förväg. Det är ju tur att inte domedagsprofeterna fick rätt och det är skönt att nu siffrorna pekar åt rätt håll vad gäller sjukskrivingarna i Sverige.

Jag tror på regeringens nya regler och främst tänker jag på rehabiliteringen som är så viktig. Det visar sig att mycket kan göras genom en tidig insats och det låter ju logiskt men tyvärr ofta svårt att få till stånd. Därför tror jag på en bra företagshälsovård. Här har regeringen nu gått ut med pengar som företagshälsovården kan söka, 500 miljoner kr/år, och del av dessa pengar är stöd för tidiga insatser.

Kumla kommun bedriver sin företagshälsovård via Landstingshälsan vilket fungerar bra. Landstingshälsan är framåt i sitt arbete och en hel del görs för att sätta in tidiga insatser.
Exempelvis ska ett forskningsprojekt nu dras igång, pengar är beviljade, där man ska titta på effekten av att i ett tidigt skede sätta in rehabilitering för människor som har ospecifik smärta i nacke, axlar och rygg.

En annan bar insats som en företagshälsovård kan bidra med är riskbruksarbete. Detta innebär att frågor om alkohol och droger tas upp i samtal i form av att prata om riskbruk. Man pratar om mängden alkohol som personen dricker och kopplar det till riskbruk istället för missbruk.
På detta sätt avdramatiserar man frågan och kan många gånger ändra ett beteende enbart genom ett första samtal.

Tänk vad mycket onödigt lidande för människor man kan undvika om man tidigt sätter in behandling eller om man bara pratar om saker på ett smart sätt. Det är detta vi politiker ska uppmuntra och ge pengar till. Det är att rätt utnyttja skattemedel!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar